Ulaganje u znanost ove godine prvi put prelazi 1 posto BDP-a

Projekt restrukturiranja Instituta “Ruđer Bošković” težak je 72 milijuna eura i to će biti veliki iskorak.
Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
 Dragan Matić / CROPIX

Prošla je godina, u pogledu ugovaranja sredstava iz europskih strukturnih fondova, bila povijesna za hrvatsku znanost, tvrdi Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja . Ta “renesansa hrvatske znanosti iz fondova EU” bit će u punom zamahu ove i idućih godina.

- Lani je ugovoreno 50 milijuna eura za znanstvene centre izvrsnosti, oko 130 milijuna eura za kapitalnu znanstvenu infrastrukturu, a tu je i dodatnih 40 milijuna eura za projekte CALT i HR-ZOO. Zbog procedura javne nabave realizacija tih projekata počet će ove godine i zbog toga se očekuje da će ulaganja u znanost 2019. prvi put, nakon dugog niza godina, prijeći jedan posto BDP-a. Prošle su godine izdvajanja za znanost iznosila oko 0,8 posto BDP-a - istaknuo je Antičić.

Optimistične najave

Naš sugovornik optimistično najavljuje i velike infrastrukturne projekte koji će biti potpisani ove godine.

- Oko 72 milijuna eura vrijedan projekt O-ZIP dovest će do restrukturiranja Instituta Ruđer Bošković, i fizički i upravljački. Efektivno ćemo dobiti Institut Ruđer Bošković 2.0, i to će biti velik iskorak za hrvatsku znanost i gospodarstvo. O-ZIP će početi ili krajem ove godine ili početkom iduće, a trajat će do 2023. godine. Očekuje se i potpisivanje projekta Dječje bolnice Srebrnjak, a realizacija tog projekta, vrijednog 50 milijuna eura, počet će ove godine - rekao je Antičić.

U MZO-u s puno nade očekuju i odluku oko ACROSS-a, 35 milijuna eura vrijednog projekta centra za robotiku koji bi mogao zaposliti 50 mladih inženjera. ACROSS je prvi hrvatski projekt koji je prošao prvu fazu u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnog programa Europske unije Obzor 2020. Riječ je o zajedničkom projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) iz Stockholma i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).

- Projekt vodi prof. Ivan Petrović s FER-a, a riječ je o centru koji će biti spoj znanosti, inženjerstva i gospodarstva u robotici i umjetnoj inteligenciji. Prva faza, koju je ACROSS prošao kao jedan od pet najbolje ocijenjenih projekata među 208 prijavljenih, bila je iznimno kompetitivna. Ako taj projekt prođe, centar ACROSS bit će lociran na Velesajmu - pojasnio je Antičić.

Osvrnuo se i na to da MZO sada prvi put financira popravak i dogradnju opreme.

- U hrvatskoj akademskoj zajednici je tradicija da skupu opremu koriste samo pojedinci ili njihovi laboratoriji. Ta praksa ne postoji u puno naprednijim zemljama od naše i moramo je promijeniti. Oprema mora biti dostupna cjelokupnoj znanstvenoj zajednici - dodao je Antičić.

Online sustav Šestar

Naglasio je da su u MZO-u oko efikasnijeg korištenja znanstvene opreme pokrenuli niz inicijativa.

- Prvo, preporuka je da oprema bude registrirana u online sustavu Šestar gdje se mogu vidjeti osnovne informacije i tko je kontakt-osoba te kako druga institucija može tu opremu koristiti. Nadalje, krajem prošle godine prvi smo put financirali dogradnju opreme. Ali, samo u slučaju da je oprema registrirana na Šestaru, da je dokazano otvorena i za druge institucije da su bili uključeni strani znanstvenici te da je korištena u sklopu međunarodnih projekata - pojasnio je Antičić.

Na natječaj za popravak, dogradnju i održavanje opreme prijavljeno je više od 100 projekata.

- Ukupni iznos je bio 1,6 milijuna kuna, a izabrano je 16 projekata na kojima će biti dograđena oprema. U sljedećih nekoliko mjeseci raspisati ćemo novi natječaj. Pokušat ćemo ta sredstva još povećati. To je primjer gdje mala ulaganja mogu donijeti pozitivan utjecaj na hrvatsku znanost - istaknuo je Antičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00