Bavarski premijer nakon 12 godina posjetio Hrvatsku, glavne teme susreta bile su znanost i migracije

Autor:

02.05.2019.

Sesvete, 020519.
Banski dvori. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je u posjet Markusa Sdera, predsjednika Vlade Savezne pokrajine Bavarske.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Andrej Plenković i Markus Söder

Markus Söder, premijer njemačke savezne države Bavarske, ovih je dana posjetio Hrvatsku u kojoj se sastao sa svojim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Bio je to prvi posjet bavarskog premijera Hrvatskoj u posljednjih 12 godina, ali treći susret Plenkovića i Södera, kolega iz Europske pučke stranke. Söder je sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom 'Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta i partneri u Europskoj uniji' koji se održao na veleučilištu VERN, a osvrnuli su se na jačanju znanstvene suradnje, razvoj akademskih resursa te gospodarsku suradnju najjužnije njemačke regije i Hrvatske.

- Prijatelji se trebaju posjetiti u njihovim domovima, to je izraz poštovanja, a uz to možemo razgovarati o novim idejama – izjavio je Söder u zajedničkom obraćanju medijima u Banskim dvorima.

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske i Bavarske prešla je 1,1 milijardi eura 2018. godine, a trenutno u Hrvatskoj posluje preko 1.300 bavarskih kompanija. Također, Hrvatsku godišnje posjeti čak 1,2 milijuna bavarskih turista, što dovoljno govori o 'bliskosti naših naroda', istaknuo je Plenković.

Čelnici vlada razgovarali su o suzbijanju nezakonitih migracija, ali su se osvrnuli i na budućnost Schengena.

- Problem migracija treba se rješavati na izvoru, a treba se pomoći članicama Europske unije koje se na tom izvoru nalaze - tvrdi Plenković.

Ovoga je četvrtka u Banskim dvorima potpisan Sporazum o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Regensburgu, u suradnji s Institutom Leibniz za istočnoeuropske i južnoeuropske studije.

Znanstvena, istraživačka i sveučilišna suradnja jedan je od ključeva uspješne budućnosti smatra Plenković.

Plenković je najavio da će Vlada Republike Hrvatske putem nadležnih resora osigurati sredstva za potrebe znanosti i tehnologije na hrvatskim javnim i privatnim sveučilištima, kako bi oni koji izlaze na tržište rada posjedovali sva potrebna znanja za suvremeno radno mjesto.

S njegovom se tvrdnjom složio i bavarski premijer,koji je dodao da je potrebna suradnja na području inovacija, robotike i umjetne inteligencije zato što 'nismo veliki kao Kina i Amerika'.

Söder smatra da će se uoči izbora za Europski parlament protiv populizma morati boriti sadržajem i kvalitetnijom komunikacijom s građanima. S druge strane, Plenković smatra da je porast ekstremnih stranaka rezultat migracijskog vala, Brexita i sve prisutnijih dezinformacija koje objavljuju mediji tijekom predizbornih kampanja.