"Bjelovarski kvargl" 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Autor:

  • Euractiv.hr

21.02.2020.

Bjelovar, 031009
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
U Bjelovaru na prostoru sajma u Gudovcu odrzat ce se 5. dani sira, 080511.
Na slici: dani sira 2009.
Foto: Goran Matejak / BJELOVARSKI LIST
Goran Matejak / CROPIX

Arhivska fotografija: Dani sira u Gudovcu

Europska komisija odobrila je novi zahtjev za upis tradicionalnog proizvoda „Bjelovarski kvargl” u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Bjelovarski kvargl je hrvatski sir s bjelovarsko-bilogorskog područja. Proizvodi se s pomoću svježeg kravljeg mlijeka kojem se nakon cijeđenja dodaje sol i slatka paprika, a zatim se oblikuje ručno u skladu s tradicionalnim postupkom, u male stošce koji se suše i dime.  Uz kvargl u registar je uvršteno i „Huile d' olive de Provence”, djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno u provansalskoj regiji koje se sastoji primarno od maslina sorti Aglandau (najmanje 20%), Bouteillan, Cayon i Salonenque. Po sastavu se razlikuje od maslinovih ulja iz susjednih regija i, ovisno o varijantama, izrazitu je gorko i profinjeno, arome svježe trave i i/ili artičoka ili crnih maslina, kandiranog voća, šume i/ili prepečenog kruha.

Taj naziv pridružit će se više od 1.467 proizvoda koji su već zaštićeni u okviru sustava kvalitete, a čiji je popis možete pronaći u bazi podataka e-Ambrosia.