Bugarska ministrica predsjedanja EU Pavlova savjetovala hrvatske kolege: 'Budite spremni na promjene u svakom trenutku!'

Autor:

05.11.2018.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Do hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije preostalo je malo više od 13 mjeseci, a pripreme se užurbano odvijaju. Bugarska ministrica predsjedanja EU Liljana Pavlova posjetila je Zagreb u ponedjeljak, te sa svojim kolegama i javnosti podijelila iskustva u vođenju predsjedanja, kao i savjete kako imati što uspješnije predsjedanje.

Hrvatska je vrlo pripremljena za predsjedanje Europskom unijom, no našu zemlju čeka predsjedanje u periodu prepunom izazova, poručila je danas u Zagrebu bugarska ministrica za predsjedanje Vijećem Europske unije Liljana Pavlova.

- Budite spremni na promjene u svakom trenutku, svakoga dana, bio je glavni savjet koji je Pavlova uputila hrvatskim dužnosnicima, naglasivši da je svako predsjedanje "pregovarački maraton".

Bugarska ministrica gostovala je u Zagrebu na otvorenom panelu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Prije panela susrela se dužnosnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a na panelu je sudjelovala zajedno s državnom tajnicom u Ministarstvu Andrejom Metelko-Zgombić, dok je panel moderirala voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Pavlova, koja je bila ključna osoba bugarskog predsjedanja održanog u prvoj polovici ove godine, naglasila je kako je predsjedanje Vijećem EU velika prilika za Hrvatsku, te izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da će proširenje EU biti i jedan od prioriteta Hrvatskog predsjedanja.

- Kada smo obznanili našu namjeru da nam jedan od prioriteta bude Zapadni Balkan, rekli su nam: "Zašto birate tu temu? Nemamo konsenzus oko te teme u Uniji. Odaberite si lakšu temu..." No, mi nismo htjeli odabrati lakšu temu. Smatrali smo da treba prepoznati priliku i iskoristiti trenutak, i danas je ta tema ponovno na europskom dnevnom redu, kazala je Pavlova i naglasila važnost kontinuiteta od predsjedanja do predsjedanja.

Iako je Bugarska za potrebe predsjedanja oformila odvojeno ministarstvo, Pavlova ne smatra da je to jedini ispravan način. "Svaka država je drugačija. Ono što su mi vaši dužnosnici pokazali uvjerilo me je da će vaše predsjedanje funkcionirati jednako dobro."

U javnosti se već neko vrijeme mogu čuti kritike kako Hrvatska kasni u odabiru prioriteta svojeg predsjedanja, no Pavlova je naglasila kako Bugarska svoje prioritete nije definirala do srpnja 2017. godine - dakle manje od pola godine od početka predsjedanja.

"Kad ćete razmatrati svoje prioritete, učinite ih što općenitijima," savjetovala je Pavlova. "Sigurno ćete se morati prilagođavati neočekivanim događajima i konkretnim izazovima."

Drugi najbitniji savjet koji je Pavlova ponudila je "držite očekivanja realnima". Navela je situacije u kojima je bugarska opozicija tvrdila kako će predsjedanje biti neuspješno ako Bugarska ne uđe u Schengen za vrijeme svojeg predsjedanja. "Schengen, eurozona... to nema nikakve veze s predsjedanjem. Predsjedanje nije rješavanje lokalnih problema."

Naglasila je i kako je slika Bugarske u medijima postala znatno pozitivnija nakon predsjedanja, te naglasila kako je bitno surađivati s medijima za vrijeme predsjedanja.

Za kraj, Hrvatskoj i njenim dužnosnicima je poručila: "Uspjet ćete, i to vrlo dobro, stoga se nemojte brinuti!"

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version