Ekonomska klinika organizirala konferenciju "Moj glas u EU"

Autor:

25.04.2019.

The European Union and Croatian flag is seen in Zagreb's downtown July 1, 2013. To fireworks, cannon-fire and Beethoven's Ode to Joy, Croatia joined the European Union at midnight on Sunday, two decades since fighting itself free of Yugoslavia. REUTERS/Antonio Bronic (CROATIA - Tags: POLITICS SOCIETY) - GM1E9711P7601
REUTERS

Zastava RH (lijevo) i zastava EU (desno)

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova te pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović 24. i 25. travnja je organizirala konferenciju "Moj glas u EU" zbog uključivanja šire javnosti u raspravu o Europskoj uniji i ulozi Hrvatske u EU.

Na konferenciji su se održali paneli i javne debate, u kojima su zainteresirani građani putem web platforme sudionicima postavljali pitanja.

Prvi dan konferencije bio je fokusiran na aktualne gospodarske i ekonomske teme, dok je drugi dan bio orijentiran na temu društvenog karaktera.

- Kroz svoj rad i studiranje zaključili smo da javnost, a pogotovo mladi, koji čine temelj promjena i boljitka društva ne posjeduju dovoljno informacija niti imaju dostatnu količinu prilika informirati se i postati svjesniji važnosti i prilika povezanosti Hrvatske s EU, kao i mogućnosti koje im se nude. Smatramo da se različitim inicijativama može poboljšati stanje i da se treba zalagati za povećanje informiranosti i veću građansku participaciju - istaknula je voditeljica projekta "Moj glas u EU" Ema Skupnjak.

- Na temelju prethodnih iskustava i projekata i različitih izvora informacija koje upućuju na uistinu zabrinjavajuće stanje javne svijesti i znanja o načinima donošenja odluka i prilika za potpore unutar EU, te o EU općenito, odlučili smo ovim projektom adresirati probleme i nastojati pridonijeti njihovom rješavanju. Želimo potaknuti građane da se informiraju i pitaju pitanja koja ih zanimaju - dodala je.

Poduzetničke prilike, poljoprivredni trendovi te demografski izazovi samo su neke od tema rasprave stručnjaka, profesora i akademika.  

Projekt je namijenjen svim zainteresiranim građanima, studentima i mladim poduzetnicima koji žele iskazati svoje interese i potrebe, naučiti više o svojim mogućnostima i pravima te najvažnije, sudjelovati u budućem procesu rasprave i planiranja aktivnosti u područjima unutar okvira Europske unije, koja dotiču i svakodnevan život građana.

Ekonomska klinika ovim projektom želi studente i građane potaknuti na aktivno razmišljanje i participiranje u kreiranju i donošenju odluka te jačanje svijesti o važnosti doprinosa građana i njihovih stavova o temama koje se tiču Hrvatske i Europske unije.

Konferencija „Moj glas u EU“ održala se u Novinarskom domu, a među govornicima bila je i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je govorila o budućnosti poljoprivrede u EU. Također, sudjelovao je i  neovisni konzultant za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor te docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo na FER Matko Orsag.

O učincima uvođenja eura u Republiku Hrvatsku govorio je ekonomski analitičar i vlasnik tvrtke Arhivanalitika Velimir Šonje, član Nacionalnog odbora za uvođenje eura u Rumunjskoj Laurian Lungu i dopredsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Igor Škrgatić.

Na pitanje "Kako nam je bilo?“ ogovorila je europarlamentarna zastupnica Ivana Maletić, osnivačica online konzultanta IZI do potpora Tanja Kovačić, docent na Katedri za ekonomsku teoriju EFZG Velibor Mačkić te poduzetnik i poslovni anđeo Hrvoje Prpić.

Panel raspravu Europske snage solidarnosti i migranti održala je predstavnica Službe za zaštitu migranata Crvenog križa Marija Juzbašić, novinar i ratni reporter Hassan Haidar Diab, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice Martina Prokl Predragović, otvorena rasprava "Demografska budućnost RH i odlazak mladih" Marin Strmota, demografski stručnjak i docent na Ekonomskom fakultetu Zagreb Stjepan Šterc, demografski stručnjak i docent na Geografskom odsjeku PMF-a, voditeljica zagovaranja u Svjetskom savezu mladih Hrvatska Jelena Slavić Miljenović.

Na javnoj tribini "Moj glas" sudjelovali su predstavnici Europskog parlamenta Violeta Simeonova Staničić i Tomislav Korman, a edukativnu radionicu "Poveži me" vodit će EU studentski ambasador karijera Tea Babić.

Konferenciju je podržalo i financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.