Europarlamentarac Sinčić spreman zastupati interese Omišlja u institucijama EU u vezi LNG terminala

Autor:

28.08.2019.

Rijeka, 030318.
Korzo. Prosvjed gradjana protiv LNG plutajuceg terminala na Krku.
Na fotografiji: Mirela Ahmetovic, nacelnica Omislja.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanješić / CROPIX

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović na riječkom prosvjedu građana protiv izgradnje LNG plutajućeg terminala na Otoku Krku

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić je, u razgovoru s načelnicom Općine Omišalj Mirelom Ahmetović o izgradnji plutajućeg LNG terminala, iskazao spremnost da će Općini Omišalj, koja se protivi izgradnji toga terminala, pomoći u daljnim nastupima prema europskim tijelima i institucijama.

Općina Omišalj priopćila je u srijedu kako je hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić u utorak posjetio tu općinu i u razgovoru s načelnicom Mirelom Ahmetović  istaknuo kako će intenzivirati razgovore s europskom grupacijom Zelenih te maksimalno požuriti razmatranje prigovora koji je Općina Omišalj uputila Europskoj komisiji zbog kršenja Europskoga prava i direktiva EU vezano uz izgradnju LNG terminala u Omišlju.

Kako je istaknuto, Sinčić je iskazao i spremnost da će Općini Omišalj pomoći u daljnim nastupima prema europskim tijelima i institucijama. a kao član Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, pokazao je veliko zanimanje za temu te ponudio svaku pomoć, koju može dati kao član Europskoga parlamenta.

Po riječima Ahmetović, "Sinčić će se priključiti i intenzivirati razgovore s europskom grupacijom zelenih, maksimalno će požuriti razmatranje prigovora koji je općina uputila Europskoj komisiji zbog kršenja Europskog prava i direktiva EU, a iskazao je i spremnost pomoći u daljnim nastupima prema europskim tijelima i institucijama".

Navodi se da je Općina Omišalj uputila Državnom inspektoratu predstavku o nepostupanju riječkoga Područnog ureda Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije jer, prema saznanjima općine, inspekcijski nadzor još nije počeo, te da je o tome mjerodavnima upućeno nekoliko prijava i predstavki.

Općina Omišalj ponovno je ocijenila "da se plutajući LNG terminal u Omišlju gradi protivno izdanim dozvolama, projektnoj dokumentaciji i studiji utjecaja na okoliš", podsjetivši da su o tomu mjerodavnima uputili nekoliko prijava i predstavki.

Tvrtkama, koje obavljaju poslove nadzora nad izgradnjom prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin, upućen je pak zahtjev da se, kako je navedeno, obustave radovi na gradnji terminala koji su protivni građevinskoj dozvoli i Zakonu o gradnji.

Podnijeta je i prijava inspekciji rada zbog nepoštivanju Zakona o zaštiti na radu, kao i prijava Državnom odvjetništvu "o saznanjima o mogućim kaznenim djelima pri realizaciji projekta izgradnje prihvatnoga terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju".