Europska unija sve uspješnija u području inovacija, Hrvatska i dalje na dnu ljestvice

Autor:

  • Tea Trubić

17.06.2019.

REGI Committee press point - Joint achievements on regional development of Parliament and Commission during the 2014-2019 legislature
Dominique HOMMEL / © European Union 2019 - Source : EP(088218A)

Povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj Corina Cretu smatra da je kohezijska politika motor razvoja europskih inovacija

- Europa mora povećati inovativnost ako se želi ostati konkurentna na globalnom tržištu – zaključilo je Europsko vijeće još u lipnju 2018. godine, zbog čega je Junckerova Komisija donijela novi strateški plan Obzor Europa, najambiciozniji program istraživanja i inovacija do sada, čija je glavna zadaća zadržavanje vodećeg položaja u području istraživanja i razvoja na globalnoj razini.

Otprilike dvije trećine europskog gospodarskog rasta tijekom posljednjih desetljeća potaknuto je inovacijama. Svaki euro investiran u kohezijske programe potencijalno može ostvariti povrat od 11 eura BDP-a tijekom narednih 25 godina. Tom procjenom, očekuje se da će se ulaganjima u istraživanje i inovacije u sljedećem financijskom razdoblju otvoriti čak 100.000 novih radnih mjesta u tom području. Zahvaljujući podacima ljestvice uspjeha u inovacijama, lakše se može utvrditi kojim je područjima potreban dodatan stimulans za postizanje pozitivnih promjena.

 

Ako je suditi prema ljestvici uspjeha u inovacijama, EU posljednje četiri godine bilježi osjetan rast, a Stari Kontinent je prvi put u povijesti preskočio Sjedinjene Američke Države u tom sektoru. No, od EU su i dalje uspješniji Japan i Južna Koreja, a njima se ubrzano približava i Kina.

- Sredstva kohezijske politike Europske unije glavni su pokretač inovacija i održivog razvoja – izjavila je Corina Cretu, povjerenica Komisije za regionalnu politiku, naglasivši da se inovacijski centri mogu razvijati i u zemljama sa slabije razvijenim gospodarstvima.

Najvažniji zaključci
  • Države članice EU-a dijele se na temelju uspješnosti u četiri skupine: predvodnici u inovacijama, veliki inovatori, umjereni inovatori i skromni inovatori. Švedska je 2019. predvodnica EU-a u inovacijama, a slijede je Finska, Danska i Nizozemska. Ujedinjena Kraljevina i Luksemburg izgubili su status predvodnika u inovacijama i sada su u skupini velikih inovatora, a Estonija se prvi put pridružila toj skupini.
  • Uspješnost EU-a u području inovacija povećala se od 2011. u prosjeku za 8,8 posto. Od 2011. godine, uspješnost u području inovacija povećala se u 25 država članica EU-a. Uspješnost se najviše povećala u Litvi, Grčkoj, Latviji, Malti, Ujedinjenoj Kraljevini, Estoniji i Nizozemskoj, a najviše se smanjila u Rumunjskoj i Sloveniji
  • Na svjetskoj razini EU je nadmašio Sjedinjene Američke Države. EU je i dalje znatno uspješniji od Brazila, Indije, Rusije i Južne Afrike. Međutim, uspješnost Kine u području inovacija raste tri puta brže nego u EU-u. EU zaostaje za Japanom i Južnom Korejom
  • U određenim područjima inovacija sljedeće su zemlje najuspješnije u EU-u: Danska – ljudski resursi i poticajno okružje za inovacije Luksemburg – privlačni istraživački sustavi Finska – financije i potpora Njemačka – ulaganja poduzeća Portugal – inovatori iz malih i srednjih poduzeća Austrija – povezanost Malta – intelektualna imovina Irska – učinci na zapošljavanje i učinci na prodaju.