10 PITANJA ZA HRVATSKE EUROPARLAMENTARCE: Kako vidite budućnost EU?

Od danas, Euractiv.hr će svaki dan objavljivati odgovore sedam dosadašnjih hrvatskih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu - koji žele novi mandat - na isto pitanje vezano uz budućnost Europske unije i položaju Hrvatske u tom projektu.
Ilustracija: prosvjed protiv Brexita u Londonu
 Dylan Martinez / REUTERS
Kako vidite budućnost Europske unije; dublja integracija ili savez nacionalnih država?

Biljana Borzan, SDP (S&D)

EU / European Union 2014 - source:EP
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

"Duboko vjerujem da je EU garancija mira, prosperiteta i suradnje na kontinentu čija povijest je povijest sukoba i ratova. Moja vizija Unije je savez ravnopravnih nacionalnih država koje su dublje integrirane; politički, ekonomski i vrijednosno. Nisam zagovornica Sjedinjenih europskih država, za to je potrebna razina konsolidacije i integracije koja jednostavno nije realna u ovom trenutku"

Marijana Petir, neovisna (EPP)

Zagreb, 090419.
Hotel Esplanade.
Poljoprivredna konferencija i Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika. 
Na fotografiji: Marijana Petir.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marijana Petir

"Nacionalne države imaju svoju nezamjenjivu ulogu u očuvanje vrijednosti, tradicije, identiteta, vjere i kulture europskih naroda. Također, prema Lisabonskom ugovoru, sukladno načelu supsidijarnosti i proporcionalnosti, nacionalne države imaju svoje, a EU svoje jasne nadležnosti. Ali, kao što niti nacionalna država sama po sebi nije cilj, tako niti ujedinjena Europa ne može biti sama sebi ciljem. Kao i nacionalna država, Europska unija mora biti sredstvo koji će osigurati ostvarenje ciljeva, a to su: zaštita zajedničkih vrijednosti koje su oblikovale Europu, bolji život i veća sigurnost svih njezinih građana.

Stoga budućnost EU treba temeljiti na Europi u kojoj se svi građani mogu slobodno kretati te koja ima sigurne vanjske granice, prosperitetnoj i održivoj Europi koja promiče stalan i održiv rast te ima snažno jedinstveno tržište, socijalnoj Europi koja se bori protiv nezaposlenosti, diskriminacije, društvene isključenosti i siromaštva te snažnijoj Europi na globalnoj sceni, koja razvija postojeća partnerstva i gradi nova vodeći računa da njeni partneri ne zloupotrebljavaju trgovinske ugovore i poštuju europske standarde i vrijednosti".

Tonino Picula, SDP (S&D)

Conference on ' How can the post 2020 Cohesion Policy meet EU Islands challenges ? '
Ured Tonina Picule
Eurozastupnik Tonino Picula

"Treba poći od činjenice da je EU zajednica država, a ne zajednička država poput SAD. EU bi snagu svojih institucija trebala crpiti iz određenog dualizma, koji se sastoji u snažnom zagovaranju i provedbi 'globalnih' politika koje reflektiraju zajedničke europske vrijednosti i supsidijarnosti u korištenju svoje goleme ekonomske snage, odnosno u tome da Unija osigura da zemlje članice koriste novac fondova za razvoj lokalnih zajednica. Budućnost Unije zasigurno je u dubljoj integraciji, no nju ne treba promatrati kao jednoznačan proces u kojem će dolaziti isključivo do prenošenja administrativnih ovlasti nacionalnih država na EU do trenutka stvaranja neke super-države, nego na nova rješenja koja bi trebala doprinijeti rješavanju starih i novih europskih izazova: strukture (ne)zaposlenosti i posljedica četvrte industrijske revolucije, zaštite okoliša, zaštite sigurnosti i granica. U tom smislu, presudni su prioriteti u financiranju projekata iz Kohezijskog i Europskog fonda za regionalni razvoj, kao i Europskog socijalnog fonda, kojima je smisao postojanja ulaganje u smanjenje razlika između regija zemalja članica".

Jozo Radoš, GLAS (ALDE)

Round table - ' Croatia on the road to illiberal democracy ? '
Marc Dossmann / © European Union 2016 - Source : EP (037669A)
Jozo Radoš

"Europska unija će se u skoroj budućnosti razvijati postupno jačajući integraciju na mnogim područjima. Pri tome taj razvoj neće biti ravnomjeran. Radi se o područjima koja su “grubo” definirana terminom “unija”, odnosno o energetskoj uniji, digitalnoj uniji, bankovnoj uniji, monetarnoj uniji i obrambenoj uniji. U proteklom mandatu na nekim su područjima napravljeni značajni pomaci naprijed, kao na primjer u području energetske, obrambene i digitalne unije. U nekim su pak područjima, kao što je bankovna unija, pomaci bili vrlo skromni. Jedno od područja na kojima nije postignut značajniji napredak, a koje je vrlo aktualno, migracijska je politika i politika azila. Trajni zadatak je i izgradnja unije vrijednosti. Ukratko, nije logično očekivati velike skokove u pogledu dublje integracije, ali ni korake unazad".

Dubravka Šuica, HDZ (EPP)

Ured Dubravke Šuice
Zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ,EPP)

"Kao zastupnica iz Hrvatske demokratske zajednice te Europske pučke stranke, mogu slobodno reći da sam veliki “eurofil“ te Europsku uniju smatram najboljim i najsnažnijim savezom država u povijesti demokratskih sustava. Snažna Europska unija podrazumijeva snažne države članice. Integracija i savez nacionalnih država nisu međusobno isključivi pojmovi, upravo zbog supsidijarnosti. Europska unija će jačati i biti snažna u onome što povezuje njene države članice ali isto tako ona ostavlja dovoljno prostora državama članicama da kreiraju unutarnju politiku ovisno o volji građana. Priključivanje Europskoj uniji i NATO savezu najveća su vanjskopolitička ostvarenja Republike Hrvatske, a najbolje od članstva tek slijedi".

Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti (ECR)

Plenary sessionCoordination of social security systems
Michel CHRISTEN / © European Union 2019 - Source : EP(-088518A)
Ruža Tomašić

"Decentralizirani savez nacionalnih država koje blisko surađuju na pitanjima od zajedničkog interesa smatram najboljom opcijom za Hrvatsku. Takav savez Hrvatskoj ima dosta toga za ponuditi – od velikog tržišta bez puno barijera, bolje pozicije pri dogovaranju sporazuma o slobodnoj trgovini s globalnim gigantima do sigurnosne suradnje i koordinirane borbe protiv organiziranog kriminala. Mnogo je prekograničnih pitanja koja zajednički možemo puno bolje riješiti nego svatko za sebe. Ali za svaku je državu, a pogotovo male i relativno siromašne poput Hrvatske, važno da same donose ključne odluke. Nitko me ne može uvjeriti da će se drugi bolje brinuti za naše interese od nas samih, a mi na razini Europe nikad nećemo biti toliki faktor da će se politike krojiti prema našim potrebama. Zato mislim da je najbolje da tamo gdje postoji jasni zajednički interes, svi radimo skupa, a gdje ga nema, svatko za sebe".

Željana Zovko, HDZ (EPP)

Ured Željane Zovko
Zastupnica Željana Zovko

"Europsku uniju budućnosti vidim kao duboko integriranu suradnju država-članica, koje u potpunosti poštuju suverenitet, povijest i tradiciju jedne drugih. Danas se Unija susreće s brojnim izazovima na različitim poljima, kako na internom planu, tako i eksterno, koje je moguće riješiti samo suradnjom i razmjenom iskustva i znanja. Navest ću pitanje sigurnosti kao očit primjer – s priljevom nezakonitih migracija, terorističkim prijetnjama i agresivnim ponašanjem vanjskih sila, sigurnost građana Europe možemo zaštiti samo ako djelujemo zajedničkim snagama. Snažnija europska podrška kontroli vanjskih granica ne pomaže samo zemljama u graničnom području, kao na primjer Hrvatskoj, nego i općenito slobodi kretanja i gospodarstvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:32