Dolar je i dalje najjači, ali euro, malo pomalo, raste i jača

Autor:

15.06.2019.

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde and European Central Bank (ECB) President Mario Draghi speak prior to the G20 finance ministers and central bank governors meeting, in Fukuoka, Japan June 8, 2019. Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS
Eugene Hoshiko / REUTERS

Christine Lagarde (desno), predsjednika MMF-a i Mario Draghi (lijevo), predsjednik Europske središnje banke ustrajno rade na stabilnosti eurozone, ali i cijele EU

Euro je 2018. godine činio oko 20,7 posto globalnih deviznih rezervi, mjerenih stalnim valutnim tečajevima, što je za 1,2 postotna boda više u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, dolar je ostao vodeća valuta, no udio mu se smanjio na 61,7 posto, što je najniža razina udjela od uvođenja eura prije 20 godina. "Neke središnje banke možda su počele razmatrati smanjenje svojih pozicija u financijskoj imovini izloženoj rizicima unilateralnih poteza", priopćio je ECB. Središnja banka je također ustanovila da je udio novog duga denominiranog u eurima od izdavatelja izvan eurozone prošle godine porastao za 2,5 postotnih bodova, na 22,7 posto, dok je udio dolara smanjen za osam postotnih bodova, na nešto niže od 61 posto.

Euro se u jeku globalne financijske krize našao pred krahom. Tada je potvrđeno da je to primarno bio politički projekt, ali je u tom razdoblju dobio i važne elemente stabilnosti - iako će brojni stručnjaci tvrditi da bez fiskalne unije nema budućnosti eura. No, Europljani su tada gotovo listom stali uz svoju valutu pa su u konačnici i najtvrđi desničari - Marine Le Pen i Matteo Salvini - morali odustati od ideje izlaska iz eurozone. Konačno, Slovenija, Španjolska i Irska su, između ostalih, primjer kako je euro pomogao u svladavanju krize.

Dolar je i dalje globalna financijska sila. No, kako stoji u priopćenju, “unilateralni potezi” počinju nervirati mnoge. Kina želi što snažniju poziciju za renminbi, Rusija bježi od dolara, Iran je predlagao da se trgovina naftom prebaci na euro. Zato je više nego važno dodatno jačanje eura. Komisija je toga svjesna: “Tijekom četiri godine od objave Izvješća petorice predsjednika postignut je znatan napredak u jačanju europodručja, a europska ekonomska i monetarna unija stabilnija je nego ikad prije”, objavljeno je ovog tjedna. Ustanovljen je i proračun eurozone, bitno manji od onog koji je traži Macron, ali ipak je tu. Interesantno je da će Mario Draghi, predsjednik ECB-a kao posebno ranjive u svjetlu novih trgovinskih sukoba naveo zemlje Srednje i Istočne Europe od kojih većina nije prihvatila euro. Tko se ono protivi ulasku Hrvatske u eurozonu?