Dubravka Šuica ima izglede da postane povjerenica za pomorstvo i ribarstvo

Autor:

07.09.2019.

Zagreb, 220819. Sabor.
52. sjednica Odbora za europske poslove s
izvjescem o kandidatu Republike Hrvatske za clana Europske komisije.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic i Dubravka Suica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dubravka Šuica s premijerom Andrejem Plenkovićem na sjednici saborskog odbora za europske poslove na kojem je dobila povjerenje za povjerenički položaj

Dubravka Šuica, nominirana od strane Hrvatske vlade za članicu nove Europske komisije, mogla bi postati povjerenica za pomorstvo i ribarstvo, saznaje Jutarnji list iz diplomatskih izvora.

Iako Ursula von der Leyen i nominirani povjerenici drže “za sebe” točne informacije što bi tko mogao dobiti od resora, mnogi su od njih već poznati javnosti jer budući povjernici ne samo da se pripremaju za saslušanje u Europskom parlamentu nevo i već sastavljaju svoje kabinete. Izuzetak je bio nesuđeni poljski povjerenik Krzysztof Szczerki, koji se povukao nakon što mu je ponuđen izuzetno važan resor poljoprivrede i ruralnog razvoja kazavši da nema iskustva u tome pa je prepustio to mjesto Januszu Wojciechowskom.

Ursula von der Leyen će u utorak objaviti popis povjerenika sa resorima koje im je dodijelila. Trebala je to napraviti još prije tjedan dana, ali je kasnila ponajviše zbog toga što Italija nije imenovala svog kandidata zbog pada dosadašnje vlade i formiranja nove nove. Svaka nova odgoda riskira potvrđivanje u Europskom parlamentu u potrebnom roku kako bi mandat nove Komisije počeo 1. studenog ove godine, na dan kad bi EU trebala postati zajednica samo 27 država jer bi Ujedinjena Kraljevina tada trebala izaći iz članstva. Zato Ursula von der Leyen nema previše vremena za kalkulacije.

U kuloarima u EU kruži jedan neslužbeni potencijalni popis koji nitko ne želi potvrditi ali niti u potpunosti odbaciti. Najčudnije u tom popisu je da bi Dubravka Šuica iz Hrvatske trebala postati povjerenica za susjedsvo i proširenje EU, a kandidat iz Slovenije Janez Lenarčič za pomorstvo i ribarstvo. Većina izvora koje je Jutarnji list kontaktirao tijekom proteklih dana vjeruje da više šanse ima da to bude obrnuto, da Šuica bude povjerenica za ribarstvo i pomorstvo, a Lenarčić za proširenje. Konačno, slovenski premije Marjan Šarec je u više navrata otvoreno rekao bi Slovenija željela taj portfelj.

Informaciju koju su u posljednja dva dana objavili neki zapadni i regionalni mediji da će Hrvatska članica u Europskoj komisiji Dubravka Šuica postati povjerenica za susjedstvo i proširenje EU većina naših sugovornika s domaće političke scene dočekala je s velikom skepsom.
Tvrde kako su šanse da Hrvatska dobije povjerenicu zaduženu za proces proširenja EU gotovo nikakve.
- Sumnjam u takav rasplet. To bi me jako iznenadilo. Jednostavno bismo bili preizloženi u tom slučaju zato što bi osoba koja će voditi resor proširenja EU trebala biti skroz neutralna i provoditi zajedničku politiku svih članica Unije, a Hrvatska u tom smislu jednostavno ima vrlo izražen nacionalni interes kada je riječ o zemljama koje su u prvom redu čekanja na članstvo. Prvenstveno tu mislim na Srbiju. Slično je i s resorom koji smo jako željeli, a to je regionalna politika. Mi smo vrlo zainteresirani za povlačenje sredstava iz EU fondova jer smo najmlađa članica Unije kojoj su kohezijska sredstva jako bitna - kaže jedan od hrvatskih europarlamentaraca, kojemu je puno realnija mogućnost da Šuica postane povjerenica za pomorstvo i ribarstvo.
Drugi sugovornik s velikim iskustvom rada u Bruxellesu tvrdi da Šuica sigurno neće biti povjerenica za proširenje EU, ali da neće dobiti niti resor pomorstva i ribarstva.
- Naši su prvo htjeli regionalni razvoj zbog fondova EU. Onda su htjeli ribarstvo, ali na to su veliki igrači opet rekli ne. Čini mi se da Šuica neće biti zadužena niti za politiku proširenja EU jer, prema mojim posljednjim informacijama, Hrvatskoj je namijenjen manje bitan resor obrazovanja, kulture, mladih i sporta - tvrdi naš izvor.

Marko Špoljar
 

 

Iako Šuica ima iskustvo iz rada u Europskom parlamentu gdje se aktivno bavila politikom proširenja, pa bila i potpredsjednica odbora za vanjsku politiku, diplomati smatraju da neke države u regiji, prije svih Srbija, ne bi dobro gledale na to da kandidat iz Hrvatske bude povjerenik za proširenja s obzirom da Hrvatska ima i dalje otvorena pitanja sa Srbijom. Až

li i s BiH, te granična s Crnom Gorom. No neki diplomati kažu da to ne može biti kiriterij a s druge strane Šuica se zalaže za napredak svih država kandidata prema članstvu u EU, naravno na osnovu napretka u ispunjavanju uvjeta, što je i službena politika EU. S druge strane, kažu neki diplomati, ako Josep Borrell iz Španjolske može biti visoki predstavnik za vanjsku politiku, i u tom svojstvu posredovati u dijalogu Kosova i Srbije - a on se javno protivio neovisnosti Kosova pa nedavno i napustio sastanak EU u Helsinkiju jer je i Kosovo sudjelovalo u njemu - zašto ne bi Šuica mogla biti povjerenica za proširenje.

Svakako, ne samo zbog spomenutih razloga, već i drugih okolnosti većina naših sugovornika više vjeruje da bi Šuica mogla dobiti resor ribarstva prije nego nego proširenja.

Prema popisu koji kruži među diplomatima i dužnosnicima EU, Johanes Hahn iz Austrije bi mogao dobiti resor unutarnjih poslova, Didier Reinders iz Belgije proračun, Marija Gabriel iz Bugarske obrazovanje i kulturu, Šuica proširenje i susjedstvo, Stella Kyriakides s Cipra bi dobila zdravlje i potrošače, Kadri Simons iz Estonije resor koji sada ima Neven Mimica iz Hrvatske, razvoj i međunarodna suradnja, Jotta Uplainen iz Finske ekonomiju i financije, Sylvie Goulard iz Francuske bi imala ključni resor tržišnog natjecanja, László Trócsányi iz Mađarske bio bi povjerenik za humanitarnu pomoć, Phil Hogan iz Irske zatrgovinu, Paolo Gentiloni iz Italije, bivši talijanski premijer, bio bi povjerneik za industriju i unutarnje tržište. Valdis Dombovskis iz Latvije dobio bi energetski resoru, Virginijus Sinkevičius iz Litve za istraživanje dok bi Luksemburžanin Nicolas Schmit bio bi povjerenik za financijske usluge. Helena Dalli s Malte preuzela bi resor pravde, Janusz Wojciechowski iz Poljske poljoprivredu a Elisa Ferreira iz Portugala regionalnu politiku. Vera Jourova iz Češke bi trebala biti povjerenica za vladavinu prava i demokraciju, što je jedan od najizazovnijih resora s obzirom na probleme koje EU ima sa nekim svojim državama članicama (Mađarska, Poljska, pa je interesantno da bi taj resor dobila zemlja članica Višegradske skupine u kojoj su i dvije navedene zemlje). Maroš Šefčović iz Slovačke bio bi povjerenik za sigurnost a Janez Lenarčić iz Slovenije za ribarstvo i pomorstvo. Ylva Johansson iz Švedske bila bi povjerenica za zapošljavanje. Dva glavna potpredsjednika, prema dogovoru triju najvećih parlamentarnih skupina (pučani, socijalisti, liberali) bili bi Frans Timmermans iz Nizozenske koji bi preuzeo područje vezano uz klimatske promjene i Margreth Vestager iz Danske koja bi nadgeldala pitanja digitalne industrije.

Mnoga imena i funkcije koje se spominju u ovom popisu diplomati vide logičnim i mogućim rješenjima ali su istodobno sigurni da to neće biti konačni popis jer će biti dosta promjena. Zato je teško i procijeniti vjerodostojnost tog popisa koji bi se mogao pokazati i balonom kojim se želi ispitati reakcija javnosti u svakoj od zemalja (vlade vjerojatno znaju kako teku pregovori). U svakom slučaju za Šuicu se do sada najčešće spominjao upravo resor pomorstva i ribarstva ali i onaj o politici prema susjedstvu i proširenju. Konačni popis će se saznati vjerojatno u utorak ali ni taj neće biti konačan sve dok svaki kandidat ne dobije potporu u Europskom parlamentu. Naime, još od 2004. godine Parlament je redovito odbijao neke od kandidata.