Europska komisija pozdravlja "konstruktivni prijedlog" Pariza i Berlina o fondu za oporavak

Autor:

19.05.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen wears a face mask as she attends a plenary session of the European Parliament in Brussels on May 13, 2020, as Europe begins easing lockdown measures amid the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - Due to the outbreak of the novel coronavirus, attendance to the plenary session is reduced and mainly video conferenced. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Aris Oikonomou / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je "konstruktivni prijedlog" Francuske i Njemačke o uspostavi fonda za oporavak, koji je na tragu prijedloga koji priprema Komisija i koji će voditi računa o stajalištima zemalja članica i Europskog parlamenta.

"Pozdravljam konstruktivni prijedlog Francuske i Njemačke, koji prepoznaje veličinu ekonomskog izazova s kojima je suočena Europa i koji s pravom ističe potrebu iznalaženja zajedničkog rješenja u čijem središtu je europski proračun. Taj prijedlog ide u smjeru onoga koji priprema Komisija i koji će također uzeti o obzir stajališta svih država članica i Europskog parlamenta", kaže se u prvoj reakciji Ursule von der Leyen na njemačko-francuski prijedlog.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron objavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon razgovora videovezom da zajednički predlažu uspostavu fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

Macron i Merkel objavili su u zajedničkoj izjavi prijedlog da se ovlasti Europsku komisiju da u ime EU-a posuđuje novac na tržištima kapitala. Tako bi se uspostavio fond za oporavak težak 500 milijardi eura, iz kojeg bi se dodijeljivala bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

Europska komisija je najavila da će novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak gospodarstva od posljedice pandemije koronavirusa objaviti 27. svibnja. Sada su je Njemačka i Francuska pretekli i pitanje je koliko se prijedlog Komisije može razlikovati od prijedloga dviju ekonomski najjačih članica. S druge strane, za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i instrumentu za oporavak potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Europskog parlamenta, koji je zatražio znatno veći iznos - dvije tisuće milijardi.