Finski premijer Antti Rinne u najavi predsjedanja Europskom unijom: Novac EU ne može ići onim zemljama koje krše europske vrijednosti

Autor:

26.06.2019.

Finland's Prime Minister Antti Rinne attends the European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 20, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS

Antti Rinne, predsjednik Socijaldemokratske stanke, nedavno je pobijedio na izborima u Finskoj i formirao koalicijsku vladu

Finska vlada jučer je predočila nacionalnom Parlamentu i objavila program šestomjesečnog predsjedavanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja. Do primopredaje će vjerojatno doći dok bude trajala rasprava o izboru čelnika EU institucija na izvanrednom summitu sazvanom za nedjelju 30. lipnja navečer u Bruxellesu.

Govoreći skupini novinara koje je finska vlada pozvala u Helsinki kako bi ih upoznala sa svojim programom predsjedavanja Unijom, predsjednik vlade Antti Rinne je rekao kako vjeruje da će sastanak u nedjelju biti uspješan.

Što se prioriteta koje je Finska odlučila staviti u program ključna riječ je održivost. Moto predsjedavanja je “Održiva Europa-održiva budućnost”.

- Finska će uskoro započeti pedsjedavanje Vijećom Europske unije i u ovoj ulozi možemo utjecati na budućnost EU. Vidi li se Finska kao mala ili velika država članica ovisi prije svega od nas. Što smo aktivniji, veći će biti naš profil u očima drugih. Budućnost EU treba biti socijalno, gospodarski i klimatski održiva - rekao je finski premijer. Finska želi da EU preuzme ulogu globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promjena.

Iako je preuzeo funkciju premijera tek prije par tjedana, Rinne i njegova vlada će na sebi imati veliki teret tijekom šest mjeseci na čelu Europske unije. Kako se to predsjedanje odvija i što će sve uspjeti rješiti posebno će prati Hrvatska jer će nedovršen posao ostati Zagrebu koji predsjedava Unijom u prvih šest mjeseci sljedeće godine.

Finski premijer je rekao da je za njega važno što prema rezultatima ispitivanja javnosti  potpora Finaca za članstvo u EU veća nego ikada što je dokaz da građani shvaćaju važnost Unije.

Finska će, kako je rekao Rinne, ustrajati na proptivanju pravila o fiskalnoj stabilnosti i tražiti od svih država da ispune svoju odgovornost po tom pitanju. Nije konkretno odgovorio podržava li pokretanje postupka o prekomjernom deficit protiv Italije. No rekao je kako EU mora osigurati da se krize, kao ona 2008. godine, ne ponove.

Za Finsku će tijekom predsjedavanja važna biti i sigurnosna dimenzija Europske unije.

Vjerojatno će najveći izazov u sljedećih šest mjeseci biti postizanje dogovora o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Prijedlog Komisije je odavno na stolu. ali razlike između država članica su tolike da nije bilo velikog napretka u približavanju stavova. Finski premijer misli da postoje izgledi da se to rješđi tijekom sljedećih šest mjeseci.

No, upozorio je i na pitanje vladavine prava, što bi trebalo vezati i uz korištenje sredstava iz EU fondova.

- VFO mora biti balansiran i uzeti u obzir sve ono što je bitno za reformiranje Europske unije. Moramo pronaći načina očuvati jedinstvo EU - rekao je finski premijer.

Poručio je kako treba raspravljati o vladavini prava u državama članicama. Iako on nije poimenice spomenuo neke države, pitanja novinara odnosila su se na Poljsku, Mađarsku i Rumunjsku za koje se u Bruxellesu postavlja pitanje kršenja temeljnih vrijednosti Europske unije.

- Treba postojati veza između vladavine prava i korištenja sredstava. Ne mogu Fincima, koji su neto uplatitelji u proračun EU, reći da ćemo dati novce državama koje ne poštuju vladavinu prava - rekao je Antti Rinne.