Građani sami odlučuju žele li ukinuti polugodišnje pomicanje sata u Europskoj uniji

Autor:

  • Tea Trubić

02.08.2018.

Zagreb, 020317.
Panel rasprava Zene u znanosti, tehnologiji, inzenjerstvu i matematici, odrzana je na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Unskoj ulici.
Na fotografiji: EU zastupnik Davor Skrlec.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / HANZA MEDIA

Davor Škrlec

Europska komisija obvezala se da će u periodu od 4. srpnja do 16. kolovoza 2018. godine, prikupiti mišljenja europskih građana i država članica o ukidanju polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji.

On-line referendum raspisan je zbog višegodišnjeg pritiska europskih građana, država članica i Europskog parlamenta kako bi prikupili stajališta dionika o mogućoj promjeni. Internetski upitnik dostupan je na hrvatskom jeziku, a prikupljeni odgovori će nakon završetka biti anonimno objavljeni na službenoj internetskoj stranici Europske komisije.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su u veljači ove godine raspravljali o mogućnosti ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata te su usvojenom rezolucijom pozvali Europsku komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive 2000/84/EZ te ako je potrebno, izradi prijedlog za njezinu reviziju.

Hrvatski europarlamentarni zastupnik Davor Škrlec koji u Europskom parlamentu sudjeluje kao predstavnik grupacije Zelenih, sudjelovao je kao član skupine koja se zalagala za ukidanje pomicanja sata.

- Ovo je idealna prilika da se europski građani izjasne slažu li se s idejom ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji te žele li pritom zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena – izjavio je zastupnik Škrlec, dodavši kako je potrebno mijenjati zakone koji su štetni za građane Europske unije.

Ured Davora Škrleca je tijekom listopada 2016. godine proveo istraživanje među hrvatskim građanima, kako bi ispitao stav Hrvata o reformi. Prema podacima provedenog istraživanja, 85 posto ispitanika podržalo je ideju ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena, navodeći štetne razloge poput zdravstvenih tegoba i problema u prometu za svoju odluku.

- Brojne studije provedene na razini cijele Europske unije nisu uspjele dokazati pozitivne efekte promjene sata, već su samo potvrdile da su negativne posljedice znatno ozbiljnije nego što smo smatrali do sada – istaknuo je Škrlec.