Hrvatska predsjednica želi "mekši" Brexit i stabilnu suradnju s Velikom Britanijom

Autor:

07.08.2018.

5586403 11.07.2018 From right: Prime Minister of the United Kingdom Theresa May and President of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic at the NATO summit of heads of state and government at the new NATO headquarters, Brussels., Image: 377536872, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u razgovoru za britansku televizijsku postaju iTV izjavila je da će se zalagati za što bolje odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije nakon Brexita.

Tijekom javljanja uživo iz Zagreba za emisiju "Dobro jutro, Britanijo", Kolinda Grabar-Kitarović je govorila o odnosima Zagreba i Londona, kao i o hrvatskom stajalištu po pitanju Brexita. Predsjednica je kazala da podržava tzv. 'meki' Brexit.

Na tvrdnju britanske novinarke da se premijer Andrej Plenković, koji zastupa stajalište Republike Hrvatske tijekom sastanaka Europskog vijeća zaduženog za pregovore o Brexitu, zalaže za uvjete koji bi najviše odgovarali interesima Irske, Grabar-Kitarović je odgovorila da unatoč tome želi što bolje bilateralne odnose u budućnosti.

- Mislim da bi meka granica između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske simbolizirala ostavljanje neriješenih problema u prošlosti i vjeru u bolju budućnost - objasnila je predsjednica.

Grabar-Kitarović je pritom izrazila žalost zbog odluke britanskog naroda da napuste Europsku uniju te je izrazila nadu da će se jednoga dana ipak vratiti u europsku obitelj.

- Poštujemo vašu odluku. Niti jedan razlaz u životu nije lak, pa neće biti niti ovaj - kazala je predsjednica izrazivši nadu da Brexit neće biti kraj dobrih bilateralnih odnosa.

Predsjednica je tijekom razgovora naglasila da Hrvatska želi očuvati svoje dobre odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom i nakon Brexita te je podsjetila da je o toj temi razgovarala i u nedavnom susretu s britanskom premijerkom Theresom May.