Njemački predsjednik Steinmeier u posjet stiže s porukom: Hrvatska se mora suočiti s prošlošću i pomiriti sa susjedima

Autor:

14.03.2019.

German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier speaks during a news conference in Tbilisi, Georgia, July 1, 2016. REUTERS/David Mdzinarishvili
David Mdzinarishvili / REUTERS

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dolazi u službeni posjet Hrvatskoj sljedećeg četvrtka i petka.

Njegov posjet ima za cilj potvrditi strateške odnose Njemačke i Hrvatske, a, kako je u četvrtak novinarima rekao dr. Robert Klinke, njemački ambasador u Hrvatskoj, jedna od ključnih poruka hrvatskoj javnosti bit će važnost suočavanja s prošlošću kako bismo se mogli posvetiti izgradnji budućnosti. Ambasador je istaknuo da se i u Njemačkoj bude “aveti prošlosti”, da taj trend vidimo i na europskoj razini i zato je važno da se društva uhvate u koštac s tom prijetnjom. Za Hrvatsku se to odnosi na dva povijesna razdoblja, Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. “Znamo da je pomirenje teško, ali je nužno, sa susjedima moramo surađivati. Tek kad se u potpunosti suočimo s prošlošću moguće je napraviti kvalitativan, novi iskorak prema budućnosti. I tu moramo učiti svi jedni od drugih. Jer, povijest se ne može mijenjati novim tumačenjima, ona je tu takva kakva jest”, zaključio je njemački ambasador.

Predsjednik Steinmeier prvi će dan posjeta biti u Zagrebu gdje će, osim protokolarnog dijela posjeta, posjetiti i Eurocampus, njemačko-francusku školu koja je veliki uspjeh. Ambasador Klinke s velikim zadovoljstvom ističe da Hrvati predstavljaju više od pola učenika te da je takvih škola vrlo malo u Europi.

Drugi dan posjeta predsjednik Steinmeier će boraviti u Splitu gdje će imati susrete s predstavnicima lokalne uprave, ali će dio vremena posvetiti i društvenim pitanjima. Dogovoreni su razgovori o poduzetništvu, u kolikoj su mjeri Split i Dalmacija okrenuti turizmu, a koliko je drugih poduzetničkih ideja. Predsjednika Steinmeiera posebno interesira u kojoj mjeri snažan porast turizma utječe na postojeću infrastrukturu i koji su planovi za budućnost uzevši u obzir očekivani nastavak porasta turističkih dolazaka pa i iz Njemačke.

Posjet njemačkog predsjednika dolazi dva tjedna nakon potpisivanja Akcijskog plana o suradnji Hrvatske i Njemačke (koji je objavio Euractiv.hr) kojim se nastoji razbuditi pomalo zaspale bilateralne odnose. I predsjednikov posjet bit će dodatni poticaj aktiviranju provedbe plana u kojem je navedeno deset područja suradnje. Kako navodi ambasador Klinke, implementacija je već počela i odvijat će se istodobno i usporedno na svim područjima, a projekt će koordinirati hrvatska ambasada u Berlinu i njemačka u Zagrebu.

Akcijski plan i posjet predsjednika Steinmeiera dodatna su potvrda da Njemačka vidi Hrvatsku kao strateškog partnera u bilateralnim odnosima, ali i na razini EU. Naime, upravo će Njemačka u srpnju iduće godine od Hrvatske preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Berlin posebnu pozornost poklanja Zapadnom Balkanu gdje Hrvatska ima važnu ulogu mosta prema regiji i na razini EU postoje velika očekivanja od Zagreba. Ambasador Klinke je istaknuo kako bi Hrvatska u BiH trebala djelovati potičući jedinstvo i vladavinu zakona na svim razinama i u svim aspektima.

Kad je riječ o posljednjem izvješću Amnesty Internationala u kojem je Hrvatska prozvana zbog odnosa prema migrantima, ambasador Klinke je rekao da je riječ o ozbiljnim navodima, ali za sada samo o navodima. Ističe kako dosad nije dobio opipljive dokaze za navedena postupanja hrvatskih organa. U svakom slučaju važno je da Hrvatska čuva svoju granicu - jer to je i vanjska granica EU - ali i da poštuje ljudska prava te se pridržava svih međunarodnih pravnih okvira koji se odnose na migracije.

Kad je riječ o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, službeni Berlin čeka preporuku koju će donijeti Europska komisija. Ukoliko preporuka bude pozitivna to će biti važan signal Njemačkoj koja će ju uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor.