Nova nada europske desnice: Marion Maréchal Le Pen ide na Krim

Unuka Jean-Marie Le Pena, osnivača Nacionalne Fronte, radikalno desne, rasističke stranke i nećakinja Marine Le Pen, koja je oca istjerala iz stranke i preimenovala je u Nacionalno okupljanje, najavila je da će posjetiti Krim ovog mjeseca. Francuska politika se strogo protivi priznanju aneksije Krima.
Marine Le Pen u zagrljaju s nećakinjom Marion Maréchal
 Benoit Tessier / REUTERS

Marion Maréchal je bila zastupnica u francuskom parlamentu, ali se zatim sukobila s tetom i zamrznula svoje javno političko djelovanje (teta je također pozvana na Krim, ali neće ići). No, ne i politiku pa je u Lyonu osnovala političku škola koja zagovara radikalno konzervativne teze bliske tvrdom krilu Katoličke crkve.

Marion Maréchal je mlada (29 godina), iza sebe ima iskustvo, na posljednjim regionalnim izborima je bila na korak da postane predsjednica pokrajine Alpes-Maritimes (glavni grad je Nica). U parlamentu je zagovarala francusko-rusko prijateljstvo i ukidanje sankcija Moskvi. I velika je nada europske desnice: Stephen Bannon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa koji nastoji okupiti desne stranke u Europi kako bi ostvarile što bolji rezultat na izborima za Europski parlament, član je upravnog odbora njezine škole.

Europska desnica silno nastoji i prije izbora za Europski parlament formirati saveze kako bi pri formiranju novog saziva mogli lako i brzo uspostaviti klubove i tako steći veći utjecaj na djelovanje tog tijela (pa posljedično i europskih politika, prije svega izbora novih članova Europske komisije). I jasno, doći do izdašnih financijskih sredstava. No, objedinjavanje ne ide tako jednostavno. Matteo Salvini, čelnik talijanske ksenofobne Lige, za 9. travnja je u Milan najavio predstavljanje nacionalističkog saveza. Moćnog, po imenima: francusko Nacionalno okupljanje, Alternativa za Njemačku (AfD), Pravi Finci. A onda neočekivani udarac: austrijska Slobodarska stranka najavljuje da neće doći. A ni Marine Le Pen. Iako svi glasno najavljuju da će podržati novu radikalno desnu grupaciju u Europskom parlamentu.

No, svima su snažno porasle ambicije i zato su vrlo oprezni kad je riječ o sklapanju saveza. AfD očekuje jako dobre rezultate, a ne slaže se u potpunosti sa Salvinijevom ekonomskom politikom. Le Pen se nada da će biti bolja od Emmanuela Macrona pa će moći nastupiti s pozicije francuske moći - zašto onda stati iza Salvinija. Tu je i Viktor Orban koji je suspendiran iz Europske pučke stranke (EPP) i koji bi im se mogao pridružiti, ali ga je strah jer će u odnosu na njih imati manje zastupnika (Le Pen i Salvini računaju na više od 20 mandata svaki). A vodeća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog također ništa ne obećava. Blizak im je Salvini, ali nije dovoljno katolički. Kao ni Le Pen. I bliski su Vladimiru Putinu. Mogli bi s Orbanom, ako izađe iz EPP-a. Što je upitno. Konačno, tu je i pitanje liderstva: to je boljka svih političara, ali desničari imaju jak ego i teško će ih biti pomiriti. Sigurno je da Vladimir Putin uživa jer iako Le Pen ne dolazi na Krim, ona i Salvini i Orban su proruski nastrojeni. I njihov bi utjecaj mogao jako ići na ruku Moskvi. Koja čeka ustupke, ublažavanje sankcija.

U takvom ozračju Marion Maréchal postaje prava nova nada europske desnice. Planira veliki povratak na francuskim izborima 2022. godine koje bi iskoristila kao platformu za preuzimanje liderstva nad europskom radikalnom desnicom: mlada, bez negativne političke popudbine, suverenistica sa snažnom podrškom Katoličke crkve, Rusije, američkih republikanaca . Ostvarenje sna svog djeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:24