Piše Augustin Palokaj Članstvo u EU nije jamstvo da se poštuje vladavina prava

Autor:

04.04.2019.

Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki meets with European Commission First Vice-President Frans Timmermans at the Prime Minister's Chancellery in Warsaw, Poland June 18, 2018. REUTERS/Kacper Pempel - RC185D246080
Kacper Pempel / REUTERS

Poljski premijer Mateusz Morawiecki i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans

Prvi potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans, u srijedu je priznao ono što je već godinama evidentno: da EU zna biti jako stroga prema državama koje su kandidati za članstvo u Uniji, ali nakon što ostvare taj cilj i postanu članice, EU onda oklijeva i ne poduzima mjere protiv njih zbog kršenja načela vladavine prava.

Osjetila je to i Hrvatska na svom primjeru kada je, u procesu pristupanja, morala usvajati razne akcijske planove za borbu protiv korupcije i dokazati sudskim odlukama da nitko nije iznad zakona kako bi ispunila kriterij za članstvo. Od 1. srpnja smo mirni što se toga tiče, osim ako nas ne prozovu zbog neprovođenja nekog zakona EU u takozvanom postupku kršenja prava EU.

Srećom, Hrvatska se ne spominje kao problematična članica EU u kojoj se ne poštuju načela vladavine prava. Na tom su popisu Poljska, Mađarska i Rumunjska koje su pod povećalom Europske komisije. U srijedu je Komisija pokrenula novi postupak protiv Poljske zbog mjera za koje smatraju da utječu na neovisnost sudstva. Mađarski Fidesz je “dogovorom suspendiran” iz Europske pučke stranke, a vladavina prava u Rumunjskoj predmet je rasprave u europskim institucijama, i to u vrijeme kada ta država predsjeda Unijom.

No kako se u EU sve prilagođava i političkim ciljevima, tako će se i ova pitanja prebaciti za razdoblje nakon europskih izbora kako ne bi utjecala na njih. Da su danas neke države u postupku pregovora za članstvo, vjerojatno ne bi ni bile primljene. Zato EU mora naći način da sankcionira i svoje članice kada krše načela na koje se poziva, a ne samo one koje su u čekaonici za članstvo. Uvjetovanje korištenja novca iz fondova EU poštivanjem načela vladavine prava i za države članice dobar je korak u tom pravcu.