Počela kampanja za europske izbore Širok spektar politika, od suverenista do kohezionista

Iako izbori za Europski parlament još nisu raspisani, kampanja je već počela i to sve otvorenije. A kako se čini, dio stranaka će se pokušati baviti stvarnim europskim pitanjima dok će se dio baviti hrvatskim unutarnjopolitičkim pitanjima.
Božo Petrov, predsjednik Mosta, na predstavljanju stranačkog programa
 Goran Mehkek / CROPIX

Euractiv.hr donosi pregled poruka nekoliko hrvatskih stranka koje su krenule u borbu za zastupnička mjesta u Europskom parlamentu.

Božo Petrov, predsjednik Mosta, poručio je biračima: “Stiže nam dan kada svatko od nas može odlučiti što će biti s našim obiteljima i našom Hrvatskom. Možete birati boriti se ili tiho umrijeti, jer ova lažna stabilnost, savršena lopovska ravnoteža, kojoj su građani Hrvatske svakodnevno izloženi je tiha smrt, s bijelom zastavom i predajom. U takvom trenutku podržavaju se vladajući koji kažu da su se borili da ljudi mogu otići iz Hrvatske i oni koji prodaju Hrvatsku za komadić svoje osobne karijere. Bez borbe se podržava one koji Hrvatsku u EU vide kao nečiju pokrajinu, a ne kao jednakopravnu članicu“, izjavio je Petrov. U kontekstu predstojećih izbora, Petrov je kazao kako će Most na suverenoj Hrvatskoj temeljiti svoje djelovanje u Europskom parlamentu.

"Našu stranku danas na političkoj sceni Hrvatske i Europe diče epiteti dosljednosti i vjerodostojnosti, nečega što definitivno treba i ostalim političkim opcijama u našoj zemlji", izjavio je novinarima predsjednik IDS-a Boris Miletić. Dodao je da su Predsjedništvo i Savjet stranke jednoglasno potvrdili Valtera Flega kao IDS-ovog kandidata za nositelja liste Amsterdamske koalicije za predstojeće europske izbore.

"U prošlih petnaest godina Istra je iz europskih fondova dobila oko 1,3 milijarde kuna a u svemu tome je vrlo važna uloga čovjeka Istre u Bruxellesu. Posla se ne bojim, a u sljedećih sto dana, koliko od danas ima do izbora, hoćemo zajedno učiniti sve da Istra ima svog čovjeka u Bruxellesu jer se upravo tamo i u Europskom parlamentu donose gotovo dvije trećine zakona koji izravno utječu na svakodnevni život svakoga od nas", istaknuo je istarski župan Flego.

Zahvaljujući europskim fondovima Hrvatska može ostvariti projekte za koje sama nema novca, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković, govoreći o prednostima članstva u EU-u na susretu s Hrvatima u Muenchenu. Idući cilj je ulazak u Schengenski prostor i eurozonu, a velike prilike pružaju se u idućem europskom proračunu od 2021. do 2027. za gradnju cesta, zračnih luka, željeznice te ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, rekao je Plenković. "Za sve to teško bi u tom iznosu našli sredstva u proračunu bez zaduživanja, a ovdje ih dobivamo bespovratno", rekao je premijer na sastanku u hrvatskom konzulatu. "I zato je ta dodana vrijednost našeg članstva u EU-u, što vi živite svaki dan i jako dobro znate koliko je to korisno, jedan od temeljnih ciljeva u godinama pred nama", istaknuo je Plenković, tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament.

Nositelj HNS-ove liste za Europski parlament Matija Posavec predstavio je u nedjelju prvi od ukupno pet dijelova svojega izbornoga programa, "Gospodarstvo i zapošljavanje u europskom okruženju“ istaknuvši važnost ukidanja parafiskalnih nameta i administrativnih barijera za brži gospodarski rast i veće plaće, od prosječno tisuću eura neto, što bi motiviralo ljude na ostanak u Hrvatskoj.

Glavni dijelovi njegova ekonomskog programa, koje je predstavio na konferenciji za novinare u Zagrebu su - industrijska politika i inovacije, digitalna agenda za Europu, kohezija, razvoj i EU fondovi, mala i srednja poduzeća, poljoprivreda te tržište rada i zapošljavanja. Što se tiče EU fondova, trebamo biti učinkovitiji, jer je Hrvatska danas na 62 posto ugovorenih raspoloživih EU sredstva, a tek je 26 posto isplaćeno u financijskom razdoblju 2014 - 2020., dodao je. U ovom sedmogodišnjem financijskom razdoblju Hrvatskoj je bilo na raspolaganju 10,7 milijardi eura i do sada je isplaćeno tek 2 milijarde, naveo je Posavec. Prema tome, dodao je, želimo kreirati operative projekte financirane iz europskih fondova, koji itekako mogu biti kreatori rasta BDP-a.

“Mi u SDP-u nipošto nismo euroskeptici, ali jesmo suverenisti, a to znači ozbiljni političari koji brinu o vlastitoj državi i narodu. Plenkovićeva Vlada vodi nekonzistentnu politiku i bespogovorno prihvaća sve zahtjeve koji stižu iz Europske komisije pa će, primjerice, zbog takvog odnosa radnici u Hrvatskoj morati raditi do 67. godine. SDP se zalaže za Europu solidarnosti i nikada ne bi pristao na takve pritiske, i to su teme o kojima ćemo govoriti u kampanji, rekao je Branko Grčić za Jutarnji list.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Rimu je, kako je prenio Euractiv.hr, potvrdio da njegova strana traži “da se olakša izlazak iz Europske unije, da se zemljama koje ne žele uvesti euro omogući da ga ne uvedu. Tu je zatim borba protiv korupcije: tražimo da se uvedu mehanizmi ispitivanja porijekla imovine, borbe protiv sukoba interesâ, te cio niz alata, npr. onih koji se tiču zaštite 'zviždača'. Jedan od najbitnijih zahtjeva su promjene u poljoprivredi, prije svega borba protiv uvođenja GMO-a i zabrana glifosata.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:08