Pokazao što znači Hrvatska koja štiti EU

Postoji nešto što se zove nacionalni interes i razumijevanje pozicije na kojoj se osoba nalazi.
Premijer Andrej Plenković tijekom rasprave u Europskom parlamentu u Strasbourgu
 FREDERICK FLORIN / AFP

Ivan Vilibor Sinčić je na jučerašnjoj sjednici Europarlamenta pokazao da ne shvaća ali baš ništa od toga kad je Plenkoviću postavio upit o nekom svom zahtjevu starom dvije godine. Na sjednici na kojoj je premijer predstavljao hrvatsko predsjedanje.

Ostali su zastupnici pokazali odgovornost i nisu ni pomišljali privatne “sitnosopstveničke” interese staviti na temu rasprave o predsjedanju. Plenković je još jednom pokazao sve manire Europejca mijenjajući i jezik kojim govori. I nije se dao isprovocirati ni kad je otvoreno pitanje navodnog nedopuštenog postupanja hrvatske policije prema migrantima.

Odgovor švedskoj zastupnici Malin Björk iz redova radikalne ljevice bio je više nego snažan: “Hrvatska neće dopustiti da bude neformalni hotspot, nije se kao neke druge članice odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, nego štiti hrvatsku, europsku i buduću granicu Schengena sa 6500 policajaca”.

Dodao je da treba osigurati ulazak na zapadno-balkansku rutu, dakle granicu Grčke i Turske, a to je pitanje koje mora riješiti cijela EU. I zato je Hrvatska kao jedan od prioriteta predsjedanja navela - Europu koja štiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:17