Pokazao što znači Hrvatska koja štiti EU

Autor:

15.01.2020.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic gives a speech during the presentation of the priorities of the rotating Presidency of the Council for the next six months at the European Parliament on January 14, 2020 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
FREDERICK FLORIN / AFP

Premijer Andrej Plenković tijekom rasprave u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Postoji nešto što se zove nacionalni interes i razumijevanje pozicije na kojoj se osoba nalazi.

Ivan Vilibor Sinčić je na jučerašnjoj sjednici Europarlamenta pokazao da ne shvaća ali baš ništa od toga kad je Plenkoviću postavio upit o nekom svom zahtjevu starom dvije godine. Na sjednici na kojoj je premijer predstavljao hrvatsko predsjedanje.

Ostali su zastupnici pokazali odgovornost i nisu ni pomišljali privatne “sitnosopstveničke” interese staviti na temu rasprave o predsjedanju. Plenković je još jednom pokazao sve manire Europejca mijenjajući i jezik kojim govori. I nije se dao isprovocirati ni kad je otvoreno pitanje navodnog nedopuštenog postupanja hrvatske policije prema migrantima.

Odgovor švedskoj zastupnici Malin Björk iz redova radikalne ljevice bio je više nego snažan: “Hrvatska neće dopustiti da bude neformalni hotspot, nije se kao neke druge članice odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, nego štiti hrvatsku, europsku i buduću granicu Schengena sa 6500 policajaca”.

Dodao je da treba osigurati ulazak na zapadno-balkansku rutu, dakle granicu Grčke i Turske, a to je pitanje koje mora riješiti cijela EU. I zato je Hrvatska kao jedan od prioriteta predsjedanja navela - Europu koja štiti.