Premijer Mitsotakis dogovorio summit čelnika EPP-a ovog ljeta u Grčkoj kako bi privukao turiste

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je u četvrtak zatražio od Europske komisije da donese plan o što bržoj obnovi putovanja, prenosi Euractiv.com.
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u izbjegličkom kampu
 ARIS MESSINIS / AFP

Na sastanku Vijeća EU naglasio je kako “jedinstveno tržište znači i slobodan protok ljudi”. Riječ je razumljivoj reakciji čelnika grčke vlade koji želi spasiti što se spasiti dade od ovogodišnje turističke sezone. Gotovo 30 posto prihoda grčkog BDP-a donosi turizam. Kad se tome doda da se Grčka i dalje oporavlja nakon što je gotovo bankrotirala tijekom globalne financijske krize, sasvim je razumljivo ta Mitsotakis želi što prije vidjeti turiste sa sjevera Europe na grčkim plažama.

Jer bi Grčka, zbog izuzetno visokog javnog duga - 176% BDP-a, vrlo teško podnijela dodatno zaduživanje. Do kojeg će svakako doći, ali Atena želi što prije oživjeti svoje glavne privredne grane. I u tome sasvim sigurno ima podršku i drugih zemalja juga Europe. Pa tako i Hrvatske.

No, bruxelleski politico.eu navodi kako je Mitsotakis rekao da su se njegovi kolege iz Europske pučke stranke (EPP), dakle i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dogovorili da se njihov sljedeći stvarni summit održi ovog ljeta u Grčkoj. Kako bi i time potaknuo ljude sa sjevera Europe da godišnji provedu na jugu nakon što se restrikcije kretanja ublaže. Prošli summit bio je u studenom 2019. godine u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29