Saborski odbor za europske poslove. Milošević: o predsjedanju EU ćemo raspravljati u prosincu; Klisović: Odbor nije raspravljao, a hitno bi trebao

Euractiv.hr će u razdoblju do 1. siječnja analizirati kako se ključne hrvatske institucije pripremaju za pripremanje predsjedanjem EU.
Domagoj Ivan Milošević, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove
 Bruno Konjevic / CROPIX

Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora, kako stoji na web stranici, "prati djelovanje Sabora u europskim poslovima". A među europskim poslovima se posebno ističe hrvatsko predsjedanje EU koje počinje 1. siječnja iduće godine.

Prema podacima na stranici Odbora, posljedna sjednica je održana 22. kolovoza. A predsjedanje počinje za dva mjeseca. Domagoj Ivan Milošević (HDZ), predsjednik Odbora, navodi da je "Odbor za europske poslove na svojoj 36. sjednici, održanoj 18. studenoga 2018., raspravljao o Nacrtu programa Trija predsjedanja te je nakon rasprave donio Zaključak kojim je prihvatio Nacrt programa Trija. Slijedom usvojenog Programa Trija, kao i kasnije na temelju Strateškog programa Europskoga vijeća za razdoblje 2019.-2024. i Političkih smjernica za novu Europsku komisiju 2019.- 2024., Vlada Republike Hrvatske je u veljači 2019. započela internu proceduru donošenja Programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Odbor za europske poslove će raspravljati o Prijedlogu programa prije donošenja, dakle u prosincu 2019., te na taj način utjecati na prioritete i sadržaj hrvatskog predsjedanja Vijećem".

No, Joško Klisović (SDP), član Odbora, ima drukčije mišljenje: "Timing sjednice ovisi prvenstveno o predsjedniku Odbora. Mislim da je krajnje vrijeme da se takva sjednica sazove". U ovom bismo se slučaju složili s g. Klisovićem. Naime, čini nam se da je prekasno u prosincu raspravljati o vladinom Prijedlogu programa jer se on tada već mora objaviti u Bruxellesu. I predočiti javnosti. Što, dakle, znači da će uloga Odbora biti isključivo potvrda vladinog Programa.

Split, 050914
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josko Klisovic razgovarao je sa splitskim gospodarstvenicima u Zupanijskoj gospodarskoj komori.
Na fotografiji: Josko Klisovic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX
Joško Klisović, član Odbora za europske poslove

Na naše pitanje koja će biti uloga Odbora tijekom hrvatskog predsjedanja, gospodin Milošević je odgovorio: "Odbor za europske poslove će, u okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem, biti domaćin dva sastanka Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), kojima samostalno predsjeda. Na sastanku predsjednika COSAC-a, koji će se održati 19. i 20. siječnja 2020. u Zagrebu, bit će predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja te će se razgovarati o ulozi nacionalnih parlamenata u novom europskom institucijskom sazivu. LXIII. plenarni sastanak COSAC-a održat će se od 24. do 26. svibnja 2020., te će Odbor odabirom tema i govornika doprinijeti ostvarenju ciljeva hrvatskog predsjedanja Vijećem. Poseban naglasak bit će na:

  • pitanju preobrazbe tržišta rada
  • upravljanju demografskim neravnotežama
  • mobilnosti radne snage unutar EU-a, čime želimo skrenuti pažnju na pitanje unutarnjih migracija u Uniji, koje kratkoročno vjerojatno predstavljaju jednaki izazov za stabilnost EU-a kao vanjske migracije, ugrozavajuci ekonomsku, socijalnu, a posljedično i političku stabilnost pojedinih drzava.

Gospodin Klisović je bitno kritičniji. Na pitanje što je Odbor dosad napravio u pripremi predsjedanja EU odgovorio je: "Za sada ništa. Sam Odbor nije raspravljao o modalitetima svog angažmana ili političkom sadržaju koji će obuhvatiti tijekom predsjedanja EU. Tajnica Odbora dio je šire saborske koordinacije koja priprema parlamentarnu dimenziju predsjedanja EU i najaktivnija je u pripremnom dijelu posla".

A na pitanje kako Odbor kani i može utjecati na formu i sadržaj hrvatskog predsjedanja EU, gospodin Klisović odgovara: "Može utjecati prilično malo jer ga nitko ništa ne pita, a parlamentarna većina u Odboru mora osluškivati što premijer želi da ne bi bila pozvana na odgovornost. No, parlamentarna dimenzija je važna komponenta predsjedanja EU i ne bi je trebalo ni zanemariti niti omalovažiti. Odbor može kroz odabir tema koje će se raspraviti među parlamentarcima iz svih država članica i Europsko parlamenta započeti debatu na europskoj razini i ostaviti hrvatski trag u važnim pitanjima. Možemo dati signal i usmjerenje Europskoj komisiji i vladama država članica kojim putem izabrani predstavnici europskih građana žele da EU ide. Tu spadaju pitanja:

  • budućnosti EU
  • proširenja
  • unutarnje konsolidacije koja je preduvjet za daljnje napredovanje Unije.

Parlamentarna dimenzija može naglasiti i što građani smatraju prioritetnim pitanjima u EU, kao što to Finska čini s promjenom klime, a mi ćemo možda s pitanjima migracija koje mogu biti potaknute turskom politikom i novim sukobima u Siriji. Kroz parlamentarnu raspravu dobija se jasniji osjećaj koje europske politike imaju, a koje nemaju političku potporu parlamenata".

Gospodin Milošević je, govoreći o parlamentarnoj dimenziji predsjedanja istaknuo: "Hrvatski sabor će od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. biti domaćin ukupno pet međuparlamentarnih konferencija, od čega će se četiri održati u Zagrebu, a jedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Tijekom predsjedanja u Zagrebu se, u okviru parlamentarne dimenzije, očekuje sudjelovanje ukupno 1150 zastupnika i službenika nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta, te gostiju iz drugih institucija EU-a. Na političkoj razini Odbor za europske poslove je svoju 48. sjednicu održanu 14. lipnja 2019. posvetio pripremama za provedbu parlamentarne dimenzije predsjedanja. Na sjednici su sudjelovali predsjednici odbora nadležnih za sastanke u okviru parlamentarne dimenzije odnosno Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za financije i državni proračun, Odbora rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i Odbora za gospodarstvo. Sjednici je prisustvovao Gordan Markotić iz Tajništva predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Odbor će nadalje prema potrebi izvještavati o pripremama za provedbu parlamentarne dimenzije predsjedanja, u sklopu redovitih sjednica Odbora".

Kalendar sastanaka parlamentarne dimenzije Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Sastanak

Mjesto

Datum


Sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

Zagreb

19. – 20. siječnja 2020.


Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP)

Zagreb

2. – 4. ožujka 2020.



6. sastanak Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor Agencije Europske unije za suradnju tijela za provedbu zakona (Europol)

Zagreb

22. – 23. ožujka 2020.

LXIII. Konferencija odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC)

Zagreb

24. – 26. svibnja 2020.



Međuparlamentarna konferencija o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji

BRUXELLES - EP

18. – 19. veljače 2020.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:20