Ujedinjena Kraljevina i Europska unija dogovorili tri runde pregovora o odnosima nakon Brexita

Autor:

16.04.2020.

(FILES) In this file photograph taken on January 29, 2020, British members of the European Parliament from the Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats pose for a group photograph wearing scarves depicting the European Union and the Union Jack flags at The Europa Building in Brussels. - British and European Union officials on April 15, 2020, have agreed to schedule three new rounds of post-Brexit trade talks, starting next week, after the coronavirus epidemic disrupted their negotiating timetable. A joint statement following a call between EU negotiator Michel Barnier and UK counterpart David Frost made no mention of postponing the end of Britain's transition out of the bloc beyond December 31. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Britanska strana i dalje odbija bilo kakvu ideju produljenja prijelaznog razdoblja

Ujedinjena Kraljevina i Europska unija dogovorili su datume tri runde pregovora u trajanju od po tjedan dana za postizanje sporazuma o budućim odnosima nakon brexita, britanskog izlaska iz Unije, te procjenu napretka na visokoj razini u lipnju, priopćile su dvije strane u zajedničkoj izjavi u srijedu.

Pregovori će se održati putem video-konferencije u tjednima s početkom 20. travnja, 11. svibnja i 1. lipnja.

Britanija s EU-om nastoji postići sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini nakon što je u siječnju napustila Uniju poslije više od tri godine nesuglasica i natezanja. London privremeno primjenjuje pravila EU-a dok se ne postigne  trajni sporazum. 

Datume pregovora dogovorili su EU-ov pregovarač Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost na sastanku koji je u izjavi opisan kao "konstruktivan".

"Dvije strane su procijenile tehnički posao obavljen od prvog kruga pregovora na temelju pravnih dokumenata koje su razmijenile dvije strane", kaže se u izjavi.

"Iako je taj posao bio koristan za utvrđivanje svih glavnih područja razilaženja i suglasja, dvije su se strane složile da je potrebno organizirati daljnje runde pregovora kako bi se do lipnja ostvario stvaran i opipljiv napredak".

Iako je pandemija koronavirusa teško pogodila Britaniju i najveće europske zemlje i prekinula pregovore, britanska vlada ustrajava da ne planira produžavati privremena prijelazna rješenja nakon sadašnjeg krajnjeg roka u prosincu.