Valter Flego postao izvjestitelj Europskog parlamenta za projekt vrijedan 9 milijardi eura

Hrvatski eurozastupnik i bivši istarski župan Valter Flego imenovan je za izvjestitelja Europskog parlamenta za program Digitalna Europa, vrijedan 9,2 milijarde eura, koji predstavlja okosnicu plana EU za razvoj digitalnog društva, superračunala i umjetne inteligencije.
Valter Flego bio je istarski župan, a u Europski parlament je izabran na listi Amsterdamske koalicije
 Boris Kovacev / CROPIX

“Iznimno sam sretan, srce mi je jako puno”, rekao nam je Flego na pitanje kako je doživio imenovanje. “Ovo je velika obaveza, velika odgovornost, veliki posao, ali toga se ne bojim. Zbog toga sam i došao ovdje.”

Digitalna Europa je vjerojatno najvažniji novi program EU, planiran za provedbu u razdoblju od 2021. do 2027. godine. U sadašnjem prijedlogu programa predviđa se:

  • 2,7 milijardi eura za razvoj i širu uporabu superračunala
  • 2,5 milijardi za razvoj umjetne inteligencije
  • 2 milijarde za kibernetičku sigurnost
  • 700 milijuna za razvoj naprednih digitalnih vještina
  • 1,3 milijarde za potporu široke primjene digitalnih tehnologija u društvu i gospodarstvu.

Flego je u EP-u član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, a projekt Digitalna Europa spada pod nadležnost Margrethe Vestager, dosadašnje povjerenice za tržišno natjecanje koja se proslavila strogim pristupom i velikim kaznama za svjetske tehnološke gigante. U novom sazivu Komisije Vestager će biti izvršna potpredsjednica komisije za “Europu spremnu za digitalno doba”, što podrazumijeva digitalna pitanja i tržišno natjecanje.

Flegov IDS član je iste stranačke grupacije kao i Vestager, Renew Europe (RE), koja je nastala spajanjem liberalne grupacije ALDE i stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U novom sazivu EP-a liberali su treća najveća opcija, a u Komisiji sudjeluju sa šest povjerenika.

Odabir hrvatskog izvjestitelja za Digitalnu Europu u praksi će značiti lakši pristup informacijama o programu za hrvatske tvrtke, gradove, bolnice i sveučilišta, za koje Flego vjeruje da će imati vrlo konkretne koristi od ovog programa.

“Očekujem suradnju i sa sveučilištima, i s gospodarskim komorama”, kazao je Flego i pojasnio kako je iznimno bitno da se sljedeće godine počnemo pripremati i definiramo svoje prioritete, kako bismo se mogli što bolje natjecati za sredstva iz programa, koji bi trebao početi 1. 1. 2021.

Hrvatska ICT industrija danas je jedan od najpropulzivnijih sektora hrvatskog gospodarstva. Prema podacima HUP-a, u deset godina, između 2008. i 2018., broj zaposlenih narastao je 45%, na gotovo 40.000 visokoobrazovanih radnika, prihodi su porasli 28% na 38,3 milijarde kuna, a izvoz je porastao za čak 90%, na 8,3 milijarde kuna.

Program Digitalna Europa predstavlja oko 1% ukupnog proračuna EU u razdoblju od 2021. do 2027., no postizanje njegovih ciljeva bit će veliki izazov. ICT sektorom danas dominiraju američke, kineske, korejske i japanske tvrtke, a Europa kaska i u razvoju umjetne inteligencije i superračunala. Svi uključeni u projekt, od Vestager u ime Komisije do Flege u ime Parlamenta, bit će sigurno pod pozornom paskom javnosti i struke u godinama koje slijede, no Flego je optimističan.

“U Bruxelles sam došao sa željom da radim, da ostvarim konkretne rezultate, i drago mi je što je to prepoznato unutar moje grupe i Odbora”, kazao nam je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:37