Vlada tajnim proglasila stajališta o sastanku europskih ministara financija na koja Zdravko Marić nije ni otišao

Autor:

19.05.2019.

Spain's Economy Minister Nadia Calvino arrives at a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium May 16, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Nadia Calvino, španjolska ministrica ekonomije, bila je na sastanku u Bruxellesu

I ovog je četvrtka, 16. svibnja, održana sjednica Vlade Republike Hrvatske. Kako se navodi u priopćenju, 157.

Na otvorenom dijelu sjednice bilo je 15 točaka dnevnog reda. No, kako su ljudi radoznala bića, tako im je bitno interesantnije ono što nosi naziv: “Zatvoreni dio sjednice”. Jer, čim je nešto zatvoreno znači da je osjetljivo, tajno, pa to odmah draži maštu svih zagovornika teorija zavjere ili običnih promatrača koji će vam reći: “Ma sve se bitno dogovori na zatvorenom dijelu. Otvoreni je samo predstava za medije”.

Pustimo sad teorije i teoretičare. Pogledajmo što stoji su službenom priopćenju sa zatvorenog dijela: “Na zatvorenom dijelu današnje, 157. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to: Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje će se održati 17. svibnja 2019. godine, Vijeća za opće poslove (GAC), koje se održava 21. svibnja te Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) koje će se održati 22. i 23. svibnja 2010. godine”. A onda obrazloženje: “Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koje će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor”.

U jeku predizborne kampanje za izbore za Europski parlament ovo priopćenje zahtijeva ozbiljnu analizu. Krenimo stoga od jednostavnijeg dijela.

Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)

“Područja politike kojima se bavi Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u nadležnosti su država članica. Uloga EU-a u području obrazovanja, mladih, kulture i sporta stoga je pružanje okvira za suradnju među državama članicama te razmjenu informacija i iskustva u područjima od zajedničkog interesa”. Ovo je dakle tijelo na kojem se samo razmjenjuju informacije. Zašto su onda stajališta koja će Hrvatska iznositi na tom tijelu tajna? Zašto nisu poznata hrvatskoj javnosti: u konačnici, sve o čemu se raspravlja je - u nadležnosti Hrvatske. Mislim da bi bilo jako dobro da nam Vlada pojasni što je onda tajno ako je riječ o politikama o kojima bi hrvatska javnost trebala biti upoznata.

Vijeće za opće poslove (GAC)

“Vijeće za opće poslove koordinira pripreme za sastanke Europskog vijeća. Ono je također odgovorno za niz međusektorskih političkih područja”. Dakle, pred EU je nekoliko izuzetno važnih sastanaka Europskog vijeća, odmah nakon izbora, pa u lipnju. Raspravljat će se o novim povjerenicima, o čelnoj osobi Komisije. Vlada tvrdi da ona podržava Manfreda Webera, ime novog povjerenika-povjerenice krije kao zmija noge. No, slažemo se, to su stvari s kojima ne treba prije vremena u javnost. Ali, i tu bi se moglo naći prostora da javnost sazna koji su naši stavovi o nekim od pitanjima koja nisu tako politički osjetljiva.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje će se održati 17. svibnja 2019. godine.

Ne treba tumačiti čime se ovo tijelo bavi. Teme sastanka:

  • digitalno oporezivanje u međunarodnom kontekstu
  • trošarine, prije svega na alkohol
  • europski semestar
  • uklanjanje Arube, Barbadosa i Bermude s popisa nekooperativnih država kad je riječ o pravosuđu.

Molio bih nekoga s boljim razumijevanjem problematike da objasni zašto naša javnost nije mogla saznati stajališta hrvatske vlade. Argument da se “zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju... moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska” ne stoji jer je sastanak ECOFIN-a počeo 16. svibnja, dakle na dan kad je Vlada zasjedala. Dakle, naš je predstavnik već morao biti u Bruxellesu. A koliko je taj sastanak Vladi bio važan potvrđuje informacije da na sastanak nije otišao ministar financija Zdravko Marić. Za stolom je uz hrvatsku zastavicu sjedio ambasador Mato Škrabalo. Ali, držimo sve tajno, jer se “stajališta usaglašavaju”. I kad je sastanak već započeo.

“Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor”.

Ova je argumentacije već i uvredljiva. “Na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima” ima smisla ako se to događa neposredno prije sastanka i nakon sastanka. Hrvatski sabor nije mjesto na kojem se usuglašavaju stajališta za bruxelleske sastanke. To je pitanje izvršne vlasti koja bi morala, kao i većina zemalja EU, izvijestiti svoje građane o tome s kojim stavovima ide u Bruxelles. Pa bi tada možda i EU postala još bliža građanima. I ne bi je doživljavali samo kao izvor za financiranje projekata nego kao tijelo koje se ozbiljno bavi nizom važnih pitanja: kao što je digitalno oporezivanje. Da, stvarno, kakvo je stajalište Hrvatske o tom ozbiljnom problemu uopće? O ovoj je temi za Euractiv.hr pisao prof. dr. Igor Vidačak.