Živi zid u europskom populističkom bloku: PoKret 5 Zvjezdica, finski Pokret sada, poljski Kukiz'15 i grčka Stranka poljodjelstva i stočarstva

Živi zid se u petak u Rimu udružio sa još četvorim evropskim populističkim strankama pod vodstvom talijanskog PoKreta 5 zvjezdica (M5S), s kojima je sročio zajedničku platformu za izbore za Evropski parlament u svibnju i za djelovanje u tome predstavničkom tijelu Evropske unije.
Predstavnici budućeg populističkog kluba u Europskom parlamentu: Pokret sada (Finska), Kukiz'15 (Poljska), PoKret 5 Zvjezdica (Italija), Živi zid, Stranke poljodjelstva i stočarstva (Grčka)
 Inoslav Bešker / Inoslav Bešker

Ambicija je da uskoro postanu vodeća snaga a da već od ove godine budu igla na evropskoj političkoj vagi, jer računaju da će evropski pučani i socijaldemokrati u zbiru ostati ispod 50 posto.

Tu su platformu u petak u podne predstavili, ovim redom, talijanski vicepremijer Luigi Di Maio (M5S), predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, osnivač i vođa poljskog pokreta Kukiz'15 Paweł Kukiz, suosnivačica finskog Pokreta "Sada“ (Liike Nyt) Karoliina Käshönen, te osnivač vođa grčke Stranke poljodjelstva i stočarstva (AKKEL) Evángelos Tsiobanídis.

To su redom mlade stranke odnosno mladi pokreti. Živi zid i AKKEL osnovani su 2014, Kukiz'15 2015, kako i naziv sugerira, a Liike Nyt nije navršio ni prvu godinu jer je osnovan 2018. O finskom je Pokretu Euractiv.hr nedavno pisao.

"Postavili smo sebi ambiciozan zadatak da formiramo svoju grupu u Evropskom parlamentu“, rekao je Di Maio: "Kao što znate, za nju treba sedam komponenata, a mi smo u kontaktu s još nekima.“ Među njima je posebno naglasio da računaju na suradnju s francuskim "Žutim prslucima“, ali isključivo s onima koji ne pretendiraju na građanski rat i oružanu borbu. Na listi se mogu naći samo oni koji su za demokratske metode, korigirao se Di Maio. Time se on naknadno distancirao od svog pokušaja uspostavljanja suradnje s Christopheom Chalansonom, vođom ustaničkoga krila "Žutih prsluka“. Zbog susreta talijanskog vicepremijera sa Chalansonom Francuska je povukla svog veleposlanika iz Rima "na konsultacije“. Di Maio je u petak najavio da se veleposlanik vraća u Rim.

Video: https://www.facebook.com/LuigiDiMaio/videos/659321214484310/

Di Maio je predstavio Manifest koji, naglašava, nije definitivan dokument, pa će ga doraditi sa strankama koje su se već oko njega okupile i s onima koje će se tek okupiti. Taj je Manifest dekalog jer sadrži deset temeljnih načelnih točaka:

  • Evropa bliža građanima, kroz direktnu i participativnu demokraciju, uz utjecanje na ključne točke i onih koji nemaju zastupnika u svom parlamentu;
  • Postideološka Evropa, a nju će 26 svibnja omogućiti tsunami koji će potrti ljevicu i desnicu, koji će se obrušiti na sadašnju Uniju koja je vazda izabirala pogrešno, koja je pomagala onima kojima ne treba pomoć a ne potrebitima;
  • Poštena Evropa koja se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala;
  • Novi futur za evropski projekt, koji će poštivati specifičnosti i autonomiju svake zemlje članice,
  • Reforma evropskih institucija, npr. jači Evropski parlament kao jedini organ koji biramo izravno, a manje ovlasti za Evropsko povjerenstvo;
  • Poboljšanje kvalitete života evropskih građana kroz zaštitu okoliša;
  • Solidarnost među članicama u pogledu regulacije migrantskih tokova;
  • Pravedna Evropa koja razvija realnu ekonomiju i ograničava moć financijskog tržišta;
  • Evropske izvrsnosti, tj. zaštita za "Made in“ i podrška lokalnom poljodjelstvu i stočarstvu;
  • Vjerovanje u našu budućnost: investiranja u obrazovanje i u mlade, u njihovu razmjenu među članicama, u mobilnost koja je izbor a ne prisila.

Kukiz zajedničku inicijativu vidi kao organski nastavak projekta koji je započeo sv. Karol Wojtyła osnivanjem Solidarnośći, kao "pokreta "odozdo“, koji je inicirao rušenje Berlinskog zida, pa jednako tako odozdo treba reorganizirati i Evropsku uniju.

Za razliku od ostalih okupljenih stranaka, koje se – barem prema onome što su u petak iznijele u Rimu – zauzimaju za reorganizaciju Evropske unije, njezino "izbavljanje iz jarma birokratskog i bankarskog establishmenta“, te "jačanje izravne i participativne demokracije“ kako u vlastitim nacionalnim državama, tako i u Uniji, Živi zid jedini insistira na bitnom pojednostavljivanju procedure izlaska iz Unije te na pravu članica da ne sudjeluju u monetarnoj uniji (dakle da ostanu izvan zone eura).

"Mi smo skupina koja se bori protiv establishmenta, svatko u svojoj zemlji. Svatko ima neke specifičnosti, a imamo naravno i sličnosti koje smo unijeli u Manifest“, objasnio nam je predsjednik Sinčić: "Naša grupa, koju ćemo ovdje predstaviti, u svome Manifestu razrađuje cio niz alata kojima će se poboljšati život ljudi na europskom kontinentu. Tražimo da se olakša izlazak iz Europske unije, da se zemljama koje ne žele uvesti euro omogući da ga ne uvedu. Tu je zatim borba protiv korupcije: tražimo da se uvedu mehanizmi ispitivanja porijekla imovine, borbe protiv sukoba interesâ, te cio niz alata, npr. onih koji se tiču zaštite 'zviždača'. Jedan od najbitnijih zahtjeva su promjene u poljoprivredi, prije svega borba protiv uvođenja GMO-a i zabrana glifosata.“

Upitan smatra li da će borba protiv korupcije biti lakša ako se članica napusti Evropsku uniju, što ukida i OLAF-ove ovlasti, Sinčić je odrezao: "OLAF je dosad nama pomogao ništa ili veoma malo u borbi protiv korupcije. U kampanji za ulazak u Europsku uniju nama je obećavano sve i svašta: da će se reformirati sudstvo, da će se reformirati zemljišne knjige, a od toga se ništa nije ostvarilo, jedino su neka sredstva dana za uređenje zemljišnih knjiga. Prema tome, u Hrvatskoj jedino Hrvatska može riješiti svoje probleme s korupcijom na ozbiljnoj razini. Ako bi mogla doći neka pomoć sa strane, naravno da je dobrodošla, suradnja je apsolutno poželjna, ali treba paziti da se ne stavimo u ralje centralizacije, koja je problem i u Evropi i u Hrvatskoj.“ U svom istupu u petak, Sinčić se zauzeo za to da Hrvatska usvoji antimafijske zakone koji postoje u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:43