Fokus sastanka Macrona i Plenkovića bit će pitanje Sjeverne Makedonije i Albanije, Vlada RH:'Vjerujemo da će Pariz promijeniti stav'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.01.2020.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic welcome at The Elysee Presidential Palace by french president Emmanuel Macron and his Wife Brigitte Macron in Paris on September 30, 2019, for a luncheon after a church service for former French President Jacques Chirac. Former French President Jacques Chirac died on September 26, 2019 at the age of 86., Image: 474352456, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je otputovao u Pariz kako bi predsjedniku Emmanuelu Macronu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Fokus bilateralnog sastanka bit će pitanje deblokade pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kojima je Macron na summitu Europskog vijeća u listopadu uložio veto. Francuski predsjednik tada je naglasio da se ne protivi europskom putu tih zemlja, već načinu na koji se pristupni pregovori vode posljednjih godina.

- Moramo pronaći izlaz iz ove situacije. Ako je Sjeverna Makedonija bila spremna postići dogovor sa susjednom Grčkom i ući u identitetsko pitanje, napravivši pritom iskorak koji bi malo tko bio spreman napraviti, onda njihov status ne smijemo dovesti u pitanje zbog tehničkih problema – objasnio je Plenković hrvatskim novinarima u Parizu, dodavši kako vjeruje 'da će doći do evolucije francuskog stajališta o proširenju'.

Hrvatski premijer očekuje da će novi povjerenik za proširenje, Mađar Oliver Várhelyi, do kraja tekućeg mjeseca predstaviti prijedlog početka pregovora s modifikacijama metodologije samog pregovaračkog procesa koje bi bile prihvatljive Nizozemskoj i Francuskoj. Također, najavljuje Plenković, u veljači bi se trebalo objaviti dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron je nedugo nakon summita Europskog vijeća u listopadu objavio neslužbeni dokument u kojem je taksativno predstavio svoje uvjete za deblokadu proširenja EU. Za razliku od dosadašnje metode, koja se temeljila na tridesetak poglavlja, Macron proces proširenja želi dodatno otežati putem sedam velikih cjelina u kojima je najveći naglasak stavljen na pitanje vladavine prava u potencijalnim kandidatima za članstvo. Europski politički analitičari ističu da nije izgledno kako će Macron popustiti oko proširenja, zato što će u suprotnom ojačati radikalna desnica Marine Le Pen.

Osim Zapadnog Balkana, na današnjem će se sastanku raspravljati i o pregovaračkom okviru za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita, Višegodišnjem financijskom okviru te konferenciji o Budućnosti Europe za koju će biti zadužena hrvatska povjerenica Dubravka Šuica. Također, državnici će sigurno spomenuti i američko-iransku krizu te ulogu europskih zemalja u tenzijama na Bliskom istoku koje bi mogle prerasti u globalni sukob.