GLAVNI GRADOVI Napulj traži autnomiju, 80 posto Slovaka želi europsku vojsku, Salviniju neće ukinuti zastupnički imunitet ...

Autor:

  • Jasmina Tomašević

19.02.2019.

Euractiv.com / Euractiv.com

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.

LONDON

Egzodus laburista: Sedam zastupnika podnijelo je ostavku u Laburističkoj stranci i time su uputili prosvjednu poruku stavu svog čelnika Jeremya Corbyna o Brexitu. Nedavne optužbe o antisemitskim stavovima stranke također su utjecale na tu odluku.

Corbyn je rekao da je 'razočaran' tom odlukom, dok je ministar financija iz sjene John McDonnell rekao da je bolje za zastupnike sa suprotstavljenim stavovima da ostanu u stranci i 'bore se za svoj stav'.

Svih sedam zastupnika podupire drugi referendum o članstvu Velike Britanije u EU. Oni će sada sjediti u parlamentu kao nezavisni. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Socijalisti prednjače u anketama: Španjolski socijalisti (PSOE) vode u dvije nove ankete uoči izvanrednih izbora zakazanih za 28. travnja. Izvješće objavljeno u konzervativnom dnevniku La Razón ukazuje na socijalističku pobjedu, ali također sugerira kako bi konzervativni savez u andaluzijskom stilu između Pučke stranke (EPP), Ciudadanosa (ALDE) i Voxa (krajnje desno) mogao pomrsiti račune ako osvoje predviđena 188 zastupnička mjesta.

Druga anketa koju je agencija Metroscopia provela za lijeve novine 20 Minutes također predviđa pobjedu PSOE, ali dovodi u pitanje izvedivost tripartitne konzervativne vlade. (Fernando Heller, EuroEFE.EA.es)

PARIZ

Mobilizacija protiv antisemitizma: Četrnaest političkih stranaka i udruga pozvalo je u utorak navečer na opsežne demonstracije protiv rastućeg antisemitizma u zemlji. Taj poziv uslijedio je nakon što su prošlog vikenda 'žuti prsluci' verbalno zlostavljali francuskog filozofa Alaina Finkielkrauta na antisemitskoj osnovi. U prošloj godini došlo je do drastičnog porasta antisemitskih incidenata za 74 posto.

Masovna prijevara ZPP-a u Francuskoj: Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) preporučio je Europskoj komisiji da traži povrat 536.500 eura kredita ZPP-a (Zajednička poljoprivredna politika) koji je zlouporabljen u Francuskoj između 2015. i 2017. godine na Korzici. Slučaj uključuje šest osumnjičenih osoba. (Cécile Barbière- EURACTIV.fr)

BERLIN

Važnost izbora za EU u Njemačkoj: Prema novom Eurobarometru 70 posto Nijemaca vjeruje da je njihov glas na predstojećim izborima za EU značajan. Stopa je znatno viša u odnosu na 47 posto koliko su iznosili rezultati ankete u proljeće 2016. godine. (Claire Stam, EURACTIV.de)

RIM

PoKret 5 Zvjezdica štiti Salvinija: Nakon glasovanja putem interneta, talijanski PoKret 5 Zvjezdica (EFDD, populistička skupina Europa sloboda i demokracije) blokirao je suđenje Matteu Salviniju tražeći od stranačkih zastupnika da ne ukinu njegov parlamentarni imunitet zbog slučaja Diciotti. Gornji dom danas mora odlučiti hoće li se čelnik Lige morati suočiti sa suđenjem zbog navodne zlouporabe vlasti, a čak je moguća i optužnica za otmicu migranata.

Napuljska autonomija: Gradonačelnik Napulja Luigi De Magistris objavio je na Facebooku da će do kraja godine biti održan referendum o apsolutnoj autonomiji grada. Glasovanje bi moglo potaknuti druge zahtjeve za 'diferenciranom autonomijom' u cijeloj regiji južne Italije. (Gerardo Fortuna)

VARŠAVA

Poljsko-izraelske razmirice: Poljska je odlučila ne sudjelovati na summitu Višegradske skupine (V4) u Jeruzalemu nakon što je vršitelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Yisrael Katz izjavio: 'Poljaci sisaju antisemitizam zajedno s majčinimi mlijekom'. Poljski premijer Morawiecki rekao je da su Katzove primjedbe 'rasističke i neprihvatljive'. Kao posljedica toga summit je otkazan, a ostale zemlje Višegradske skupine održat će samo bilateralne sastanke. (Urednički tim EURACTIV.pl)

ATENA

Odgađanja reforme: Grčka riskira gubitak 4,8 milijardi eura dobiti od grčkih obveznica koje drže središnje banke eurozone zbog kašnjenja u provedbi dogovorenih reformi, priopćili su za Reuters dužnosnici EU-a. Vrući krumpir ovog slučaja je pravni okvir za rješavanje loših kredita.

Grčko vino je izvrsno: grčki izvoz vina povećan je 2018. godine zahvaljujući europskom ukusu: Njemačka, Francuska, Cipar, Velika Britanija, Belgija i Norveška čine 87,07 posto ukupnog izvoza, izvijestio je grčki medijski partner Ypaithros.gr.

BRATISLAVA

Velika očekivanja: 80% Slovaka vjeruje da bi EU trebala imati zajedničke oružane snage, pokazala je anketa koju je naručilo predstavništvo Europske komisije u Slovačkoj. Više od 75% ispitanika izjavilo je kako bi EU trebala riješiti problem korumpiranosti političara i potaknuti visoku razinu transparentnosti u javnoj i privatnoj sferi.

Zabrinutost zbog istrage Kuciakove ubojstva: Reporteri bez granica (RSF) zabrinuti su zbog mogućeg političkog uplitanja u istragu ubojstva slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice. RSF je također kritizirao novi nacrt zakona o medijima koji političarima pruža 'pravo na reakciju' zbog kritičkog izvještavanja. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Skupi podaci: Internet podaci u Češkoj su najskuplji u Europi. Analiza koju je proveo Point Topic je pokazala da Česi plaćaju oko 5.7 eura za 1GB. Ministrica trgovine Marta Nováková je izjavila kako vjeruje da bi se cijene snizile kada bi ljudi povećali korištenje podataka, ali je to izazvalo više kritika. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz) 

BUKUREŠT

Glavni tužitelj EU: Nakon optužbi protiv rumunjske kandidatkinje Laure Kovesi, vođa europskih liberala Guy Verhofstadt pozvao je šefa Europskog parlamenta Antonija Tajanija da obrani integritet procesa odabira glavnog europskog tužitelja. Kovesi je smijenjena iz rumunjskog antikorupcijskog vodstva nakon što je optužena za zlouporabu položaja i nedolično ponašanje. Verhofstadt je rekao da su ga rumunjske vlasti "uznemirile" napadima na Kovesi i pozvao Bukurešt da zajamči da može sudjelovati na raspravama u Europskom parlamentu. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Borisov poništava odluku svog zamjenika: bugarski premijer Bojko Borisov je uoči europskih izbora odbacio glavne odluke svojeg zamjenika u stranci GERB, Cvetana Cvetanova. Cvetanov je najavio izmjene i dopune izbornog zakona kojima bi se ukinulo preferencijalno glasovanje, te da će Središnje izborno povjerenstvo (CEC) , čiji je mandat istekao, ostati na položaju. Borisov je kazao kako su odluke donesene u njegovoj odsutnosti i da će biti izabrano novi CEC i zadržati će se preferencijalni glasovi. (Georgi Gotev, EURACTIV.com) 

LJUBLJANA

Slovenija tuži talijanske tvrtke: Slovenija će tužiti šest talijanskih radijskih postaja u blizini granice koje koriste frekvencije koje pripadaju Sloveniji. Vlada je kazala kako problem traje već više od deset godina, a Talijani nisu pokazali interes za njegovo rješavanje. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Započinju pregovori s vladom: Nakon žestoke rasprave, predsjednici triju najvećih nacionalnih stranaka BiH (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) započeli su pregovore o formiranju koalicijske vlade. Bošnjaci žele zajamčiti da srpski ministri ne mogu blokirati nacionalni plan reforme za ulazak u NATO. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Prekid naplata za roaming u zemljama zapadnog Balkana?: Povjerenica EU za digitalnu ekonomiju Marija Gabriel očekuje da će Sporazum o regionalnom roamingu za zapadni Balkan biti potpisan na Digitalnom summitu zemalja zapadnog Balkana od 4. do 5. travnja u Beogradu. Vijeće za regionalnu suradnju priopćilo je kako će roaming u regiji biti besplatan do ljeta 2021.  (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)