Hrvatska kao predsjedavajuća pronašla formulu za krizno odlučivanje u Vijeću EU

Autor:

24.03.2020.

Zagreb, 060320. NSK.
Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU posvecen stanju u Siriji.
Na fotografiji: Josep Borrell i Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU posvećen stanju u Siriji u Zagrebu početkom ožujka

Koliko god je razumljivo da se u ovoj kriznoj situaciji ne insistira na procedurama, proces odlučivanja u Vijeću EU je već danima bio velik teret državama članicama a pogotovo hrvatskom predsjedništvu Vijeća Europske unije.

Privremeno rješenje za sastanke ministara, od onih unutarnjih poslova, zdravstva, transporta ili obrazovanja, je pronađeno. Oni su raspravljali video vezom, tele konferencijama ali ti su razgovori imali neformalni karakter. Za odlučivanje u Vijeću EU je nužno da određeni broj ministara bude i fizički nazočan, što u ovom trenutku nije moguće. Čak je i mjesto održavanja ministarskih sastanaka regulirano a to mogu biti samo Bruxelles ili Luxembourg.

Zato je od Hrvatskog predsjedništva zatraženo da predložiti privremeno rješenje u novim pravilima postupanja.

To je rješenje pronađeno konačno. Po tome će i dalje glavnu riječ imati stalni predstavnici država članica EU u Bruxellesu, odnosno Odbor stalnih predstavnika (COREPER) koji mogu i fizički biti nazočni. Oni mogu pripremati odluke, o njima mogu raspravljati ministri video sastancima, a potom se odluke mogu usvojiti pisanom procedurom.

Jedna od takvih je i odluka o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Odlučeno je da u sljedećih mjesec dana neće biti fizičkih sastanaka Vijeća EU, dakle na ministarskoj razini, niti u Bruxellesu niti u Luxembourgu.

Diplomati smatraju da je ovo bitno jer stalni predstavnici država članica u EU najbolje prate sva pitanja za razliku od ministara u glavnim gradovima koji prate svaki svoj resor, ali nemaju uvijek širu sliku. Neki diplomati su se čak pribojavali da se ministri ne naviknu na ove video konferencije pa to postane navika i nakon što prođe kriza.

Novim okolnostima se prilagođava i postupak glasanja u Europskom parlamentu. Ovaj tjedan će biti prvi puta da će sastanak biti na daljini a glasanje će biti putem interneta. Zastupnici će dobiti listić koji će isprintati, potpisati, skenirati i vratiti ga i onda će se glasovi zbrajati.

Međutim, već su se brojni zastupnici pobunili jer nemaju kod kuće printer.

Europske institucije čine sve kako bi nastavili rad, pogotovo oko sada bitnih pitanja vezanih za aktivizaciju financijskih sredstava ili postupaka u borbi protiv korona virusa. Ali očito niti to nije lako.