Hrvatski europarlamentarci upozoravaju: "Treba nam nacionalni konsenzus i koordinarana suradnja oko fonda 'EU za sljedeće generacije'"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

08.07.2020.

A picture taken on June 17, 2020, 2020 shows a view of the European Parliament in Brussels during a plenary session. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Europski parlament u Bruxellesu

Danas počinje plenarna sjednica Europskog parlamenta koja se zbog nedovoljno povoljne epidemiološke slike i dalje održava u Bruxellesu, a osim prioriteta njemačkog predsjedanja Vijećem EU i raspravi o novom Višegodišnjem financijskom okviru, zastupnici će se baviti i ključnim izazovima poput suzbijanja društvenih i gospodarskih posljedica pandemije bolesti Covid-19, promjenama u području zdravstvenih politika i mnogim drugim temama.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održao je videokonferenciju na kojoj su sudjelovali zastupnici Tomislav Sokol iz HDZ-a (EPP) te Valter Flego iz IDS-a (Obnovimo Europu). Osim što su se osvrnuli na svoju prvu godinu rada u novom, devetom sazivu Europskog parlamenta, europarlamentarci su se osvrnuli i na pregovore o novom proračunu i planu gospodarskog oporavka Unije nakon krize uzrokovane koronavirusom.

„Svi očekujemo da dogovori oko proračuna i mjera oporavka idu prema kraju, a prvi preduvjet za to je da čelnici država uspiju postići dogovor na sljedećem sastanku na vrhu“ kazao je jedini hrvatski zastupnik u grupaciji liberala Parlamenta EU Valter Flego, dodavši da je za Hrvatsku, koja je uz Španjolsku i Italiju krizom najpogođenija zemlja Unije, ključno da dogovor zaživi što prije.

S njegovom se procjenom složio i kolega Sokol iz redova Europske pučke stranke, koji je dodao da pozdravlja ulaganje u nove, zelene politike, ali je naglasio kako one ne smiju biti nauštrb poljoprivredne i kohezijske politike. On je osobito zadovoljan što novi prijedlog Europske komisije predviđa 9,4 milijardi eura za zdravstvo, što je dvadeset puta više nego u prethodnom financijskom okviru, što smatra plodnim tlom prema zajedničkoj europskoj zdravstvenoj politici.

Jedno od vodećih pitanja u ovome trenutku je na koji će se način riješiti pitanje vezivanja vladavine prava uz korištenje sredstava EU, što je jedan od prijedloga o kojem se već dugo raspravlja na briselskim hodnicima.

Zastupnik Sokol smatra da ne postoji pravna osnova u sklopu Ugovora o funkcioniranju Europske unije kojom bi se korištenje fondova EU moglo vezati uz poštivanje vladavine prava.

„Po tom pravnom tumačenju, korištenje fondova EU može se suspendirati samo u slučaju da postoji problem s korištenjem ili provedbom projekata financiranih iz sredstava Unije.“ objasnio je Sokol, dodavši da se tijekom razgovora o toj temi otvorio prostor 'raznim politikanstvima od strane pojedinih grupacija'.

Ured Europskog parlamenta u Zagrebu

Zastupnik Europskog parlamenta Tomislav Sokol (HDZ, EPP)

 

U razgovoru oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira, kojim će se definirati sredstva za sedmogodišnje razdoblje EU, još uvijek je neizvjesna sudbina kohezijske politike o kojoj države poput Hrvatske uvelike ovise.

„Morat će se postići kompromis između grupacije Prijatelji kohezije (kojima pripada i RH) te tzv. 'štedljivih država' koje više uplate u proračun, nego što iz njega izvuku. Smatram da će kohezija ostati na istoj razini kao što je i bila do sada, a nadu ulijeva i činjenica da je Njemačka, koja sada predsjeda EU, spoznala da bez solidarnosti Unija nema budućnost“ objasnio je zastupnik Sokol.

Da je pozitivno što Njemačka u ova krizna vremena predsjeda Vijećem EU smatra i njegov kolega Valter Flego, koji smatra da je Berlin dovoljno velik i jak da zna prepoznati prioritete o kojima ovisi gospodarski oporavak cijele Europe.

Zastupnik Flego smatra da je Hrvatska u kontekstu novog proračuna EU i fonda za oporavak vrlo dobro pozicionirana, ali napominje da 'utakmica još uvijek nije završena'.

Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

Zastupnik Europskog parlamenta Valter Flego (IDS, Obnovimo Europu)

 

„Gdje smo mi zavisi o nama.“ napomenuo je, naglasivši pritom važnost definiranja nacionalnih strateških ciljeva, a ključ uspjeha leži u koordiniranoj suradnji između svih aspekata hrvatske politike, od vlade, Sabora, Europskog parlamenta do privatnog sektora.

„To trebaju biti hrvatski prioriteti i temelj budućeg razvoja naše zemlje. Ne bi bilo dobro da dođe do smjene u vladi i da se promijene prioriteti.“ objasnio je Flego, a s njim se u tom kontekstu složio i kolega Sokol.

Zastupnici smatraju da je teško predvidjeti ishod summita Europskog vijeća na kojem će se sljedećeg tjedna dogovarati Višegodišnji financijski okvir i fond EU za sljedeće generacije, ali da smatraju da je realno kako će se morati raditi korekcije u iznosu i omjeru bespovratnih sredstva i zajmova.

No, hoće li taj iznos prihvatiti Europski parlament koji je u nekoliko prilika jasno naglasio kako je smanjenje iznos za oporavak zastupnicima neprihvatljiv, ostaje nam vidjeti na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta nakon summita Europskog vijeća, koji bi se mogao održati krajem srpnja.

Ovaj članak napisan je u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.