'Igra prijestolja' za dobivanje Uprave za rad EU: Hrvatska jedina odustala na samom početku

Autor:

  • Tea Trubić

05.04.2019.

Zagreb, 140917. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji:Marko Pavic, ministar rada i mirovinskog sustava
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Marko Pavić

'Hrvatska se povukla iz konkurencije i odlučila poduprijeti kandidaturu Slovačke za sjedište buduće Europske uprave za rad (ELA)' izjavio je slovački veleposlanik pri EU Peter Javorčík u razgovoru s novinarom Euractiv.com-a.

Riječ je o instituciji koju je još 2017. godine najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije, a čiji se početak rada očekuje već ove godine. Glavna zadaća Europske uprave za rad, tvrdi Juncker, bit će zaštititi prava radnika i promicati prekograničnu suradnju.

Odmah je postalo jasno da će nova agencija biti otvorena u nekoj od pet država članica u kojoj Unija još uvijek nije otvorila agenciju. Zato, ne treba čuditi da je nedugo nakon Junckerove najave na briselskim hodnicima službeno započela bitka lobista u ratu za dobivanje sjedišta nove europske agencije. U samome početku, u igri je bilo pet kandidata; Cipar, Rumunjska, Slovačka, Bugarska, Latvija i – Hrvatska.

Trenutno ih je u igri samo četiri. Zašto? Zato što se Hrvatska u samome početku povukla iz igre. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova naglasili su da ne mogu javno komentirati slučaj. A iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava je stigao sljedeći odgovor: "Republika Hrvatska donijela je odluku da se neće kandidirati za sjedište ELA-e".

- Dobivanje sjedišta agencije EU je kompleksan posao koji zahtjeva velik diplomatski trud i cijelu razrađenu lobističku strukturu – izjavila je zastupnica Biljana Borzan (SDP, S&D) u razgovoru s novinarkom Euractiva.hr, dodavši da je nadležni resor očito procijenio da za takav veliki pothvat još uvijek nismo spremni.

- To se očekivalo još 2016. godine, kada su se objavili rezultati referenduma o Brexitu i kada je postalo jasno da će Europska agencija za medicinske proizvode (EMA) morati svoje sjedište prebaciti iz Londona u neku drugu članicu. Bila je to 'zlatna koka', možda i prevelik zalogaj za Hrvatsku, ali tada je bilo ključno da se pokažemo u dobrom svjetlu i dokažemo da smo sposobni kako bi nas imali u vidu u nekoj drugoj prilici – rekla je Borzan, naglasivši da se upravo Slovačka posebno istaknula u toj borbi za sjedište EMA-e te da bi Bratislava mogla postati novo sjedište Europske uprave za rad.

- Slovacima je 'za dlaku' izmakla EMA, pokazali su se kao sposobni kandidati i zato me ne čudi da su sada favoriti – objasnila je, dodavši da je svaka agencija Europske unije državi u kojoj je otvorila sjedište generira velike prihode, otvara nova radna mjesta i jača pregovarački položaj te države u budućim pregovorima na razini EU.

Naime, Slovačka je istog trena angažirala cijelu mašineriju stručnjaka i uložila sav raspoloživ diplomatski napor u lobiranje za dobivanje sjedišta Europske uprave za rad. Bugarski ambasador najavio je da će Sofija svakako uložiti sva raspoloživa sredstva u dobivanje sjedišta, dok se rumunjski ministar rada nije o tom pitanju oglasio od veljače, kada je slavodobitno najavio formiranje ELA-e.

Prema nekim špekulacijama, slovački će predstavnici biti spremni uložiti veto na kandidaturu rumunjske tužiteljice Laure Codruțe Kövesi za funkciju glavne tužiteljice EU u zamjenu za to da Bukurešt odustane od kandidature i podrži Slovačku.

Slovački ministar rada, socijalnih pitanja i obitelji Jan Richter (Smer-S&D) trenutno obilazi europske glavne gradove pokušavajući osigurati podršku za dobivanje domaćinstva. Prema izvorima Euractiv.sk, već je obišao 19 zemalja, a do 13. lipnja kada je sljedeći sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) kani obići sve članice EU. Neformalno, izvori slovačke vlade navode da imaju podršku 12 članica, a 4 razmatraju njihovu kandidaturu. "Ne možemo računati na podršku četiri članice: Cipar, Bugarska, Rumunjska, Latvija. Ali, razgovaramo o podršci u drugom krugu glasanja", rekao je ministar Richter.