Imamo li smještajnog kapaciteta za predsjedanje Europskom unijom?

Autor:

03.12.2018.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic (R) shakes hands with European Commission President Jean-Claude Juncker as he arrives to deliver a speech during a debate on the Future of Europe at the European Parliament in Strasbourg, France, February 6, 2018. REUTERS/Vincent Kessler - RC19ED367CE0
Vincent Kessler / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Sofija je za birokrate EU imala 42, Bukurešt 98, a Zagreb samo 23 hotela. Do trenutka kad će na red stići hrvatsko predsjedanje, očekuje se otvaranje i Hilton Garden Inna u Radničkoj ulici te još najmanje jednog hotela više kategorije, ali brojke svejedno dovoljno govore o manjku boljeg hotelskog smještaja.

Posla oko pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. godine, uz brojne državne i javne službenike, najviše će imati zagrebački hotelijeri koji posljednjih tjedana, doznajemo, sve intenzivnije sastanče s djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova.

Bit će to velika prilika, ali i odgovornost za upravitelje zagrebačkih hotela. Oni bi naime tijekom šest mjeseci u 2020. godini, prema neslužbenim procjenama, trebali ugostiti oko 20 tisuća stranih i domaćih gostiju, većinom službenika i štićenih osoba Europske unije koji će u metropoli sudjelovati na sveukupno nekoliko stotina događaja i manifestacija.

Prvi neformalni sastanci između hotelijera i Ministarstva vanjskih poslova počeli su još tamo negdje uoči ljeta, a redovna intenzivnija okupljanja najavljena su već od sljedećeg tjedna, kad bi se hotelijeri nešto detaljnije trebali upoznati s obvezama koje će ih čekaju.

Najveći problem u organizaciji smještaja brojnih EU službenika mogla bi biti 'tanašnost' hotelskih kapaciteta s 4 i 5 zvjezdica. Zagreb ih u ovom trenutku ima 23.

Za razliku od hrvatske metropole, na primjer, bugarska Sofija u vrijeme predsjedanja u prvoj polovici 2018. godine europskim je birokratima na raspolaganje stavila 42 hotela više kategorije. Bukurešt, gdje će većina birokrata i europskih ministara boraviti tijekom rumunjskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2019. godine, moći će ih ponuditi čak četiri puta više od Zagreba, točnije 98 hotela visoke kategorije.

Istina, do trenutka kad će na red stići hrvatsko predsjedanje, očekuje se otvaranje i Hilton Garden Inna u Radničkoj ulici te još najmanje jednog hotela više kategorije, ali brojke svejedno dovoljno govore u prilog tome da u glavnom gradu Hrvatske kronično nedostaje boljeg hotelskog smještaja.

Dodatnih 500 soba

Kako je za Jutarnji pojasnio direktor konzultantske kuće Horwath HTL Siniša Topalović, do 2020. godine na tržištu je planirano više od 500 dodatnih hotelskih soba, a za očekivati je i da će se dio leisure potražnje, kao i poslovnih putnika, preliti i u kvalitetne objekte privatnog smještaja.

- Hrvatsko predsjedanje omogućit će jači rast cijena, no hotelijeri će ih trebati podizati odgovorno kako ne bi došlo do nerazumnog skoka iznad srednjoeuropskog prosjeka, čime bi se poništio rad turističke zajednice na razvoju city break proizvoda. Dakle, treba kapitalizirati na rastućoj potražnji, ali rast cijena treba biti razuman i u kontekstu glavnih gradova srednje Europe - upozorava Topalović na sve prednosti, ali i zamke koje dolaze s visokom zauzetošću kapaciteta.

U svakom slučaju, hrvatsko predsjedanje Vijećem EU za zagrebačke će hotelijere praktično značiti u potpunosti rasprodane kapacitete u svih šest mjeseci 2020. Jača popunjenost soba očekuje se već krajem 2019. godine, kada će u Hrvatsku početi pristizati sve veći broj europskih konzultanata, a za očekivati je da će se u Hrvatskoj zadržati i nakon što predsjedanje završi.

- Ne očekujemo samo popunjenost hotela više kategorije, nego i onih s tri i manje zvjezdica jer će u njima završiti svi oni gosti koji će u Zagreb dolaziti mimo poslova vezanih uz EU. Hotelijeri su spremni za tu veliku priliku, što znači da ćemo svoje kapacitete čuvati za potrebe EU, odnosno nećemo na sebe preuzimati nikakve druge veće obveze ili pak organizaciju događanja - doznajemo od jednoga zagrebačkog hotelijera.

Poseban trening

Osim toga, do druge polovice 2020. godine većina će hotela s 4 i 5 zvjezdica za svoje osoblje morati provoditi posebne vrste treninga, s obzirom na to da će morati biti osposobljeni brinuti o štićenim osobama koje zahtijevaju posebnu vrst skrbi i smještaja.

Također, morat će biti spremni na znatnu fleksibilnost u smislu otkazivanja smještaja jer se dobar dio poslova vezanih uz predsjedanje organizira u posljednji čas, o čemu će većinom biti informirani u sklopu brojnih sastanaka s djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova.

Prema zasad objavljenim informacijama vezanima uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, od početka srpnja do kraja prosinca 2020. godine u planu je održavanje 20-ak sastanaka visoke razine (jedan summit čelnika država i vlada, desetak neformalnih sjednica Vijeća na ministarskoj razini i slično) te oko 250 sastanaka radnih tijela Vijeća. Osim u Zagrebu, nešto od manifestacija trebalo bi se svakako održati i u Rijeci koja je iste godine europska prijestolnica kulture.

Kako je za Jutarnji list pojasnila predsjednica Udruženja hotelijera pri HGK Josipa Jutt Ferlan, hotelijeri nadolazeće predsjedanje Hrvatske Vijećem EU smatraju velikom prilikom za dodatnu afirmaciju Zagreba kao destinacije, ali i kao mogućnost za podizanje prosječnih cijena smještaja, koje zaostaju za europskim destinacijama.

“Tu smo da saslušamo sve obveze i potrebe koje proizlaze iz organizacije toga događaja, a eventualni nedostatak kapaciteta smatramo izazovom koji ćemo rado pokušati nadmašiti”, napomenula je.