Jandroković u Helsinkiju s finskom kolegicom razgovarao o predsjedanju EU

Autor:

08.11.2018.

Zadar, 160918.
Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandrokovic u posjetu je gradu Zadru i Zadarskoj zupaniji. Razgovarao je sa zadarskim gradonacelnikom Brankom Dukicem i sa zupanom Zadarske zupanije Bozidarom Longinom te obisao putnicke i teretne luke Gazenica.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Iako će Hrvatska i Finska predsjedati Europskom unijom u vrijeme izazova i nestabilnosti, spremne su si pružiti bezuvjetnu podršku i potpuno surađivati, zaključili su predsjednici parlamenata te dvije države na jučerašnjem sastanku u Helsinkiju.

Hrvatska i Finska predsjedat će Europskom unijom u vrijeme punom izazova i spremne su u tome potpuno surađivati i uzajamno se podržati, rekli su u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i njegova finska kolegica Paula Rissiko na sastanku u Helsinkiju.

Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, koji s izaslanstvom HDZ-a sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke u Helsinkiju, jučer je razgovarao s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Rissiko u okviru priprema Trija (Rumunjske, Finske i Hrvatske) za predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. godine.

- U prvom redu, razgovarali smo o budućem predsjedanju Vijećem Europske unije zato što smo s Rumunjskom dio predsjedničke Trojke. Hrvatska će uskoro prvi put predsjedati Europskom unijom, pa su nam vrlo važna iskustva Finske koja se već susrela s tim izazovom - rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je izvrsne i prijateljske bilateralne odnose, naglasivši da postoji obostrana želja da se ti odnosi dodatno prodube, osobito u području gospodarstva i europske suradnje. Jandroković je spomenuo i brojne izazove s kojima se Europska unija trenutno susreće, istaknuvši pritom migrantsku krizu kao jedan od ključnih problema.

Predsjednici parlamenata izrazili su spremnost na potpunu suradnju i pružanje uzajamne potpore kako bi se uspješno pripremila i provela parlamentarna dimenzija pojedinih predsjedanja Vijećem EU. U tom su smislu pozdravili već uspostavljenu konkretnu suradnju dvaju parlamenata.

- Dobra suradnja i koordinacija potrebna je tim više što će se hrvatsko i finsko predsjedanje Vijećem odvijati u razdoblju punom izazova za Europsku uniju imajući u vidu skore izbore za Europski parlament, novi institucijski okvir i Višegodišnji financijski okvir te programsko razdoblje - priopćio je Hrvatski sabor.

Risikko i Jandroković osim o budućem funkcioniranju Europske unije, imali su prilike razgovarati i o drugim aktualnim temama poput izbora kandidata Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije.

Složno su zaključili da među dvjema zemljama postoji niz sličnosti, ponajviše njihovoj orijentiranosti euroatlantskim strukturama. Svoj su sastanak zaključili izrazivši potrebu za daljnjim osnaživanjem suradnje, na bilateralnoj, ali i europskoj razini.