Koalicija za Europski parlament: HNS i HSLS idu na listu s Pupovcem

Autor:

16.01.2019.

Zagreb, 080119.
Klub zastupnika SDSS-a odrazao je u Saboru konferenciju za medije na temu Govor mrznje na drustvenim mrezama.
Na fotografiji: Milorad Pupovac.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Milorad Pupovac

Otvoreni smo za sve, a Pupovac može dati veliku podršku. Hoće li to htjeti, još ne znamo, kaže sugovornik iz vrha HNS-a.

Hrvatska narodna stranka (HNS) na izbore za Europski parlament mogla bi izaći sa zajedničkom koalicijskom listom na kojoj računaju sa svim manjinskim zastupnicima, posebno sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem te s HSLS-om, dok bi listu trebao nositi HNS-ov međimurski župan Matija Posavec.

Ovu informaciju dobili smo od nekih koalicijskih partnera jučer nakon sastanka u Banskim dvorima, neslužbeno nam je potvrđena i u vrhu HNS-a, a i Milorad Pupovac nam je potvrdio da se o tome razgovara.

- To je još uvijek u fazi razgovora i dogovora, a ako idemo u tom sastavu, onda bismo htjeli vidjeti sve manjinske zastupnike, odnosno osim SDSS-a, i druge manjince. Otvoreni smo za sve, a sigurno je da gospodin Pupovac može dati veliku podršku. Hoće li on to htjeti, to još ne znamo - kaže nam sugovornik iz vrha HNS-a te potvrđuje da je s Matijom Posavcem dogovoreno da nosi listu.

Pripomoć

Bude li HNS-ova lista stvarno izgledala tako da će je nositi Posavec, a da će na njoj biti i Milorad Pupovac, te HSLS-ovi najjači ljudi, onda imaju šansu osvojiti mandat u Europskom parlamentu jer računaju da će međimurski župan donijeti glasove na sjeveru, dok Milorad Pupovac može osvojiti glasove srpske manjine i drugih manjinskih skupina. Pupovac je, podsjetimo, na zadnjim europskim izborima na listi Kukuriku koalicije bio tek 11., ali je osvojio više od 26.000 glasova i nedostajalo mu je samo nešto više od 1500 glasova za mandat u Europskom parlamentu. Ovaj put bi isto, kažu nam neslužbeno sugovornici, mogao “pomoći novim licima”, da “otvorena i tolerantna” Hrvatska, kažu, ima svog predstavnika u Europskom parlamentu. To znači da vjerojatno neće biti u gornjem dijelu liste, nego će preferencijalnim glasovima pokušati ući u Europski parlament ili barem pripomoći listi da dobije mandat.

- Osvojio sam devet posto glasova, bio sam osmi po broju osvojenih preferencijalnih glasova od svih koji su izašli na izbore, a drugi iza Picule na Kukuriku listi. A kada je riječ o HNS-u i HSLS-u, mogu samo reći da se o tome razgovara,  ali odluke o tome nisu donesene na stranačkom niti na drugim razinama - kaže Milorad Pupovac.

Nova lica

Posavec je pak jedini HNS-ov poprilično uspješan župan, političar za kojeg bi se moglo reći da bi jednom napokon mogao zamijeniti Vrdoljaka na poziciji šefa HNS-a, što se zapravo poklapa s namjerama HNS-a da stranku osvježe novim, neiskvarenim licima, s dokazano uspješnim lokalnim čelnicima koji bi stranci mogli dati novi zamah.

Kada je riječ o HSLS-u, na listi se neće naći predsjednik i saborski zastupnik Darinko Kosor u skladu s politikom da na njoj budu nova lica, no moguće je da u njihovo ime listu predstavlja uspješni bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. On je, zapravo, nakon Kosora najprepoznatljivije lice HSLS-a i vjerojatno budući predsjednik stranke. Konačna lista HNS-a, HSLS-a i manjinskih zastupnika trebala bi biti poznata početkom veljače.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version