EU pomaže Hrvatskoj i u kartiranju područja pogođenog potresom

Autor:

23.03.2020.

EU commissioner for Crisis Management Janez Lenarcic arrives in an empty hemicycle at the beginning of the plenary session which is reduced to a single day due to the spread of the COVID-19 illness, in Brussels, on March 10, 2020. - All European Union States are hit by the novel coronavirus. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Janez Lenačič, povjerenik EU za krizno upravljanje

Nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a više zemalja članica odmah je odgovorilo i poslalo pomoć, a europski satelitiski program za krizne situacije Copernicus pomaže u izradi karata područja koje je stradalo u potresu, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

"Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a. U hitnom odgovoru, Komisija je već pomogla u slanju šatora, kreveta, madraca, grijalica i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, koji će brzo biti poslani u pogođeno područje", izjavio je glasnogovornik Komisije na videokonferenciji za novinare Eric Mamer.

Osim toga, satelitski program EU-a Copernicus, koji pruža informacijske usluge prikupljene na temelju promatranja Zemlje satelitima, pomaže u izradi karata pogođenog područja, dodao je Mamer.

Jedna od usluga koje Copernicus pruža jesu i usluge upravljanja kriznim situacijama (Copernicus EMS). Ta usluga pruža svim akterima koji su uključeni u upravljanje prirodnim katastrofama, nesrećama koje izazove čovjek i humanitarnim krizama pravodobne i precizne geoprostorne informacije dobivene satelitskim daljinskim istraživanjima i upotpunjene dostupnim 'in situ' podacima ili podacima iz otvorenih izvora.

Copernicus EMS ima dvije sastavnice: komponentu za kartiranje i komponentu za rano upozoravanje.

"Europska unija je tu da pomogne Hrvatskoj u ovom teškim vremenima. Europska pomoć je već na putu i zahvaljujem Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italji na njihovoj ponudi kroz Mehaniza civilne zaštite. Naše misli su s onima koji su onima koji su pogođeni i s nacionalnim službama koje su na terenu. Spremni smo pružiti daljnju pomoć", izjavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.