EU u okviru kohezijske politike ulaže više od 1,4 milijarde eura u zelene projekte u sedam država članica

Autor:

  • Euractiv.hr

18.03.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen arrives for a press statement at the Berlaymont building in Brussels on March 10, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Predsjednica Europse komisije Ursula von der Leyen

Europska komisija danas je odobrila paket ulaganja vrijedan više od 1,4 milijarde eura iz fondova EU-a za 14 velikih infrastrukturnih projekata u sedam država članica: Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj.

Projekti obuhvaćaju nekoliko ključnih područja kao što su okoliš, zdravlje, promet i energetika za pametniju Europu s niskom razinom ugljika. Predstavljaju golema ulaganja za poticanje gospodarstva, zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života i društvenog blagostanja.

- U ovako teškim vremenima za naš kontinent, od najveće je važnosti da kohezijska politika zadrži svoju ulogu u potpori gospodarstva u korist naših građana. Danas odobreni veliki projekti pokazuju da financijska sredstva EU-a, osobito u okviru kohezijske politike, donose konkretne rezultate te pomažu regijama i gradovima da postanu sigurniji, čišći i ugodniji za građane i poduzeća. Mnogi odobreni projekti pridonose i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Kad Europska komisija, države članice i regije udruže snage, mogu mnogo toga postići - izjavila je povjerenica Elisa Ferreira.

Poboljšanje hrvatske željezničke mreže

Sredstvima iz Kohezijskog fonda od više od 119 milijuna eura financirat će kupovina 21 električnog vlaka kako bi se poboljšala kvaliteta usluge, smanjila čekanja i građane potaknulo da se više koriste održivim oblicima prijevoza. U okviru tog projekta pridonijet će se modernizaciji željezničkih vozila u Hrvatskoj te poboljšati povezivost i mobilnost uz pozitivne ekonomske rezultate. Smanjit će se vrijeme putovanja, buka, vibracije i operativni troškovi te istodobno povećati sigurnost. Dodatne informacije dostupne su ovdje.