Izložba "Fondovi EU-a mijenjaju Hrvatsku" otvorena u Europskom parlamentu

Autor:

22.01.2020.

MRRFEU / MRRFEU

Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, s kolegama ministrima i zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu

"Fondovi Europske unije mijenjaju Hrvatsku" naziv je izložbe otvorene u utorak navečer u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, koja prikazuje 40 projekata financiranih iz europskog proračuna.

Izložbu su organizirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a te HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

Izložbu je otvorio ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, koji zajedno s još desetak ministara i državnih tajnika ovoga tjedna predstavljaju prioritete hrvatskog predsjedanja u svojim resorima pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

- Europski fondovi doista mijenjaju Hrvatsku nabolje, a to vidimo iz ovih 40 fotografija, od Pelješkog mosta, koji će biti trajni spomen članstva u EU-u, programa zapošljavanja žena Zaželi, zračnih luka, željeznica, pomoći mladim poljoprivrednicima i poduzetnicima itd. - rekao je ministar Pavić.

Istaknuo je da do sada ugovoreno 83, 4 posto dostupnih sredstava te da će do kraja ove godine biti ugovoreno preko 100 posto. Isplaćeno je više od 30 posto sredstava, što iznosi 3,3 milijarde eura.

- Mislim da možemo biti zadovoljni s obzirom da je ova vlada zatekla samo devet posto ugovorenih sredstava - rekao je Pavić.

MRRFEU / MRRFEU

Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

 

Pavić kaže da zbog izlaska Velike Britanije, jednog od najvećih neto-uplatitelja u europski proračun, Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a ne bi smjela biti kažnjena i dobiti manje kohezijskih sredstava u odnosu na omotnicu iz sadašnje sedmogodišnjeg proračuna. Činjenica da pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru sada vodi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pruža Hrvatskoj mogućnost da zastupa svoje nacionalne  interese u tim pregovorima iako predsjedava Vijećem EU-a.

Naime, od zemlje predsjedateljice se očekuje da bude neutralna i da bude pošteni posrednik u postizanju dogovora među zemljama članicama.

Osim ministra Pavića, nazočnima su se obratili i europski zastupnici Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

Ovo je prvi u nizu događaja koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a namjerava organizirati tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a.