Marko Pavić službeno preuzeo ministarstvo Gabrijele Žalac: 'Čeka nas puno posla!'

Autor:

  • Tea Trubić

22.07.2019.

PRESS: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Na slici: bivša ministrica Gabrijela Žalac (lijevo) i novi ministar Marko Pavić

Nakon koordinacijskih sastanaka prošloga tjedna, novoimenovani ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i službeno je preuzeo ministarsku dužnost od svoje prethodnice Gabrijele Žalac.

Bivša ministrica izvijestila je kolegu o završenim, tekućim i budućim projektima kako bi se sredstva Europske unije što brže apsorbirala i iskoristila.

- Iza mene ostaje ugovoreno više od pola Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i 600 posto porast ugovorenosti EU sredstava. Ispravljena je nepravda mnogim krajevima, ponajviše mojoj Slavoniji, izmjenom NUTS2 regija, donesen niz zakona te uspostavljen sustav strateškog planiranja - poručila je tom prilikom Gabrijela Žalac, dodavši da joj je bila 'čast obnašati dužnost ministrice'.

Glavna zadaća novog ministra Marka Pavića bit će ubrzavanje i jačanje ugovaranja, isplaćivanja i ovjeravanja europskih sredstava, osmišljanje nove financijske perspektive te sudjelovanje u pregovorima za alokaciju sredstava ključnim lokalnim projektima.

- Velika mi je čast biti na čelu resora koje svakodnevno radi na ujednačenom rastu i razvoju Hrvatske putem brojnih nacionalnih mjera i europskih sredstava. Nastavljamo suradnju s tijelima lokalne i regionalne samouprave zbog ostvarenja zajedničkog cilja; boljitka svih dijelova Hrvatske - istaknuo je ministar Pavić, naglasivši da ga 'čeka puno posla'.

Novoimenovani ministar Marko Pavić još je jednom dobio povjerenje većine zastupnika u Saboru, nakon što je protekle dvije godine vršio dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava, a na koju je imenovan s mjesta državnog tajnika u istom Ministarstvu.