Ministarstvo osiguralo gotovo 50 milijuna kuna više za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta

Autor:

  • Euractiv.hr

11.10.2018.

Viskovo, 130718.
Ministar zastite okolisa i energetike Tomislav Coric s pradstavnicima Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost potpisao ugovor kojim ce biti osigurana bespovratna EU sredstva za projekat Sanacije lokacije visokooneciscene opasnim otpadom jame Sovjak. Vrijednost projekta iznosi nesto vise od 377 milijuna kuna.
Na fotografiji: Ministar zastite okolisa i energetike, Tomislav Coric.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanješić / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike produžilo je rok za prijavu na otvoreni poziv za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta, priopćili su iz te institucije.

Gradovi i općine projektne prijedloge mogu pripremati te ih po tome dostaviti do 15. prosinca ove godine.

S obzirom da su reciklažna dvorišta važan segment u kružnom gospodarenju otpadom povećana je alokacija za njihovu izgradnju i opremanje za gotovo 50 milijuna kuna, sa 284.500.000 na 334.000.000 kuna. Dobrobiti EU sufinanciranja izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta do sada je prepoznalo 91 općina i gradova te je za ovu namjenu izdvojeno gotovo 230 milijuna kuna.

U cilju daljnjeg uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak 15. listopada sastat će se s gradonačelnicima Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Koprivnice, Krapine, Osijeka, Pazina, Pule, Rijeke, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Virovitice, Vukovara, Zadra, Velike Gorice i Zagreba. Na radnom sastanku bit će govora o EU sufinanciranja izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada. Tom prigodom bit će predstavljen i EU poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanje samog postrojenja koji je u pripremi, a sve kako bi se ubrzale prijave najvažnijih projekata za ovaj dio sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Raspisivanjem ovoga javnoga poziva 2018. godina za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike bit će potvrđena kao godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Hrvatskoj, kako bi postigla cilj da do 2020. godine odvojeno sakuplja i reciklira 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala, na raspolaganju su značajna EU  sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna alokacija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada je 475 mil. EUR tj. 3,6 milijardi HRK. Do sada su europskim sredstvima sufinancirane izobrazno- informativne aktivnosti, izgradnja reciklažnih dvorišta, sanacija zatvorenih odlagališta, nabavka spremnika za odvajanje otpada te izgradnja centara za gospodarenje otpadom.

Tagovi/Tags:

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version