Ministrica Gabrijela Žalac i minista Zdravko Marić s povjerenikom Oettingerom o financijskoj omotnici za Hrvatsku

Autor:

09.07.2019.

Dubrovnik, 251018.
Predstavljanje suradnje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s Europskom investicijskom bankom.
Konferenciji su prisustvovali, Zdravko Maric, Gabrijela Zalac, Tamara Perko i Vazil Hudak. Na fotografiji: Gabrijela Zalac, Zdravko Maric.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX

Ministrica regionalnih fondova Gabrijela Žalac i ministar financija Zdravko Marić nastoje na svaki način smanjiti alokaciju sredstava iz Bruxellesa

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera Vlade Zvonimir Savić održali su u Bruxellesu sastanak s povjerenikom Europske komisije Günterom Oettingerom, nadležnim za proračun i ljudske resurse, na kojem su razgovarali o najavljenoj mogućoj izmjeni referentnog razdoblja za određivanje nacionalnih alokacija za Kohezijsku politiku u okviru budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Sukladno prijedlogu Europske komisije, objavljenom u svibnju 2018. godine, Republici Hrvatskoj za provođenje Kohezijske politike dodijeljena su sredstava u iznosu od 9,89 milijardi eura.

Naime, prema posljednjim podacima Glavne uprave Europske komisije za ekonomske i financijske poslove, objavljenim u svibnju 2019., Hrvatska je zabilježila značajan porast BND-a u 2017. godini te ukoliko bi se u prijedlogu Europske komisije, za budući Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021.-2027. koristilo referentno razdoblje 2015.-2017. umjesto trenutno predloženog 2014.-2016., Hrvatska bi ostvarila smanjenje alokacije u odnosu na objavljene podatke u svibnju 2018.

Za Republiku Hrvatsku iznimno je bitno zadržati sredstva u nacionalnoj financijskoj omotnici odnosno iznos koji je Europska komisija prvotno i najavila. Iako je činjenica da potencijalno smanjenje sredstava prijeti zbog boljih brojčanih pokazatelja usred kontinuiranog rasta gospodarstva, u trenutku kada su pozitivni pokazatelji u porastu nikako ne bi dobro bilo smanjivati financijsku alokaciju što bi, posredno, utjecalo na kvalitetu i broj programa koje se tek planira provesti.

„Kohezijska politika je bitna za građane, ali i za javna ulaganja, fiskalnu odgovornost i stabilnost, a na kraju i za gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Veseli me današnji sastanak koji je pokazao da je povjerenik Oettinger itekako dobro upoznat sa stanjem u Republici Hrvatskoj kao i s činjenicom da se osjete pozitivni trendovi u ekspanziji korištenja sredstava iz zajedničkog proračuna što nikako ne smije biti limitirano u budućnosti. Europska komisija želi nastupati kao istinski partner u europskom projektu zbog čega smo dobili garancije da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako ne bismo izgubili sredstva koja su nam već najavljena i na koja, u konačnici, računamo", istaknula je ministrica Žalac po završetku sastanka.

Zaključeno je da će se početkom rujna ove godine organizirati novi sastanak na istu temu gdje će Europska komisija predstaviti zaključke kao i nove prijedloge nakon što provede dodatne interne konzultacije. Povjerenik Oettinger odlučno je istaknuo kako razumije zabrinutost i očekivanja s hrvatske strane te je zatražio određeno vrijeme za reakciju kao i povjerenje za koje drži da je ključno.

Tagovi/Tags: