Odgovor Ministarstva regionalnog razvoja: 'Do kraja mjeseca očekujemo odgovor Komisije za projekt sufinanciranja dizala'

Autor:

  • Euractiv.hr

18.04.2019.

Zagreb, 180419.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska 22.
Svecano potpisivanje Sporazuma o financiranju razine II izmedju Europskog investicijskog fonda i odabranog Upravitelja ESIF Fonda rizicnog kapitala.
Na fotografiji: Gabrijela Zalac.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u srijedu je priopćilo da do kraja ovoga mjeseca očekuju odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, čime su reagirali na medijske napise o navodnoj propasti tog projekta.

Naime, Jutarnji list je u srijedu, pozivajući na neslužbene glasine iz Ministarstva regionalnog razvoja, objavio da je propao projekt sufinanciranja dizala u stambene zgrade novcem iz EU, te da je Europska komisija izrazila svoju skeptičnost prema ideji sufinanciranja ugradnje dizala za potrebe privatnih stanova zato što bi takva odluka pogodovala vlasnicima privatnih nekretnina, a ne općem dobru.

Također, zastupnici Mosta su optužili resornu ministricu Gabrijelu Žalac za obmanjivanje građana i davanje lažne nade u mogućnost privlačenja novca iz EU fondova za projekt masovne ugradnje dizala.

U ministarstvu tvrde da su podržali inicijativu Biljane Borzan, zastupnice u Europskom parlamentu, i umirovljeničkih udruga te su sukladno tome održali nekoliko sastanaka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.

Podsjećaju da je posljednji takav sastanak održan u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na opetovane i argumentirane zahtjeve ministarstva.

'Prema posljednjim informacijama, odgovor Europske komisije očekujemo do kraja ovog mjeseca', navode u priopćenju.

Također, navode da tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine ugradnja liftova nažalost nije bila planirana te je jedina mogućnost ugradnje dizala je bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala.

U Hrvatskoj je kroz takav projekt, do sada obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika.

Također, u svom priopćenju navode da su tvrdnje koje je iznijela  Borzan kako je u nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala, neistinite.

'Riječ je o netočnim informacijama, jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo', odgovorilo je ministarstvo ističući da je tim putem u Hrvatskoj do sada 'obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi'.