Održana konferencija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Svjetske banke

Autor:

  • Tea Trubić

05.07.2019.

PRESS: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Razvoj regija istočne Hrvatske bio je fokus konferencije 'Razvojno iskustvo regije Emilia-Romagna i komplementarnost modela za Slavoniju, Baranju i Srijem' koju je u suradnji s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

- Danas smo predstavili još jednu bitnu komponentu jačanja našeg gospodarstva, a to je razmjena iskustva s regijama koje dijele slične razvojne potencijale – izjavila je ministrica Gabrijela Žalac, dodavši da posebnost ove suradnje leži u činjenici da je riječ o regijama koje su predvodnice u inovacijama, tehnološkom napretku i korištenju fondova Europske unije.

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u istok Republike Hrvatske usmjereno je 18,7 milijardi kuna, što su najveća ulaganja u tu regiju do sada.

Ova konferencija bila je prva u nizu aktivnosti između dviju prijateljskih regija u svrhu jačanja konkurentnosti te stvaranja cjelovitog inovacijskog ekosustava kojim će se Slavonija, Baranja i Srijem bolje pozicionirati u globalnim lancima vrijednosti.

Time će se, smatra Žalac, u regiji istočne Hrvatske otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti životni standard žitelja Slavonije, Baranje i Srijema.