Piše Ariana Vela EU izbori i EU fondovi – Fotelje ili projekti? Što o tome ne razumije Jozo Radoš

Autor:

05.04.2019.

Zagreb, 110916.
Iscekivanje rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora u stozeru Narodne koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti.
Na fotografiji: Jozo Rados.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev

Polako, ali sigurno zahuktava se kampanja za ovogodišnje izbore za Europski parlament pa se jednako tako polako, ali sigurno formiraju liste i počinje borba za omanji broj dobro plaćenih zastupničkih mjesta.

EU fondovi i EU proračun za sljedeće financijsko razdoblje predstavljaju važnu temu o kojoj bi svaka lista trebala imati jasan stav, posebice uzevši u obzir posljedice koje bi Brexit mogao prouzročiti. Hrvatska mora imati jasan stav u pogledu EU fondova u novom programskom razdoblju, a posebice u segmentu najavljenog smanjenja stopi sufinanciranja koje bi neke od naših korisnika mogle ozbiljnije pogoditi. Kako zasad u pogledu jednog od najvažnijih izvora financiranja javnih infrastrukturnih ulaganja, ali i ulaganja poduzetnika, "dišu“ neki od istaknutijih kandidata i jesu li oni svjesni važnosti ovog perioda?

Jedan od prvih koji se očitovao o EU fondovima na samom početku kampanje je zastupnik Jozo Radoš. On je svojim biračima u 2019. godini odlučio "ukazati na sve mitove o europskim fondovima u Hrvatskoj“. Dragi Jozo, o mitovima i legendama možda smo mogli razgovarati u financijskom razdoblju 2007. – 2013., ali danas ćete na tome teško opet profitirati.

Bilo bi bolje osvrnuti se na probleme u provedbi projekata koji su doveli do toga da smo, po iznosu isplaćenih sredstava, jedni od najlošijih u Uniji jer to je u ovome trenutku gorući problem sustava upravljanja i kontrole i korisnika. Jozo će morati baciti oko na prijedlog novog Višegodišnjeg financijskoga okvira i pozabaviti se prijedlogom izmjena jer u 2019. godini nitko više ne vjeruje u EU-fondovske mitove. 

Osoba koja bi o stavu Republike Hrvatske o novog programskom razdoblju mogla reći nešto više jest ministrica Gabrijela Žalac, ali ona, do trenutka objave ovog komentara, nije odgovorila na najvažniji upit medija o tome hoće li njezino ime, nakon eskapade s vozačkom, nezgodom ili nesrećom (još ne znamo točnu kvalifikaciju) i Mercedesom, uopće biti na HDZ-ovoj listi. Ovdje je jako važno upozoriti na očigledan nesrazmjer prava ministra u Vladi u običnog hrvatskog puka i to upravo na primjeru EU fondova koji su za korisnike jako restriktivni i koje se podvrgava vrlo rigoroznim kontrolama.

Na primjer, kada bi jedan prijavitelj ili korisnik EU sredstava dostavio, primjerice, potvrdu porezne uprave o stanju duga koja je samo 24 sata "starija“ od onoga što je naznačeno u natječaju, mogao bi se pozdraviti s EU sredstvima, ali to ne vrijedi za ministre u Vladi koji plate kaznu i to rješava sve probleme. Ministrica bi, ako se nađe na listi, trebala razmisliti o tome da prijaviteljima uvede neku omanju kaznu koju će platiti ako fulaju rok ili ako dostave dokument koji nije potpisan ili sadrži neku dosad neoprostivu pogrešku. Vjerujem da bi svaki prijavitelj na EU natječaje pristao na takav scenarij. Plati kaznu i idi dalje. Premijer bi se, vjerujem, složio. Ipak su EU fondovi nama važni pa ne bi bio red da gubimo novce zbog nekog nesavršenog dokumenta kao što je, naprimjer, potvrda porezne uprave ili potvrda o nekažnjavanju.

Problem u uspostavi sustava

Osoba iz HDZ-a za koju sigurno znamo da neće ponoviti mandat jest Ivana Maletić. Ona definitivno zna o fondovima jer je, kako sama kaže, uspostavljala sustav. Isti onaj sustav koji se godinama muči s EU fondovima i isti onaj sustav koji, prema šaputanjima u političkim i konzultantskim krugovima, nije željela preuzeti u ovom mandatu pa se premijer na nju pomalo naljutio. Naravno, lakše je sa sigurne udaljenosti, bez stvarne izloženosti i uz dobru plaću europalamentarke, pričati o stručnosti, organizirati konferencije, pisati knjige i naklapati o tome tko bi trebao kako raditi. Šteta što gospođa Maletić nije preuzela Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da pokaže kako bi ona obavila taj posao. Ovako će, po kazni ili nagradi, sjediti u Luksemburgu i baviti se revizijom korištenja novca iz EU proračuna. Vjerodostojno, zar ne?

U SDP-u se silno trude uvjeriti sve oko sebe da će osvojiti više od nula mandata pa im tema EU fondova još uvijek nije na tapeti, ali sigurna sam da će nas počastiti nekim biserom.

Živi zid bi ukinuo sve pa vjerojatno i EU fondove, stoga je zaista čudno što se uopće namjeravaju kandidirati.

Amsterdamska koalicija, predvođena Ankom Mrak Taritaš, još se uvijek nije konkretnije osvrnula na EU fondove i eventualni novi EU proračun, ali oni su proeuropska stranka, kako su sami naglasili,  pa očekujemo da će se GLAS sigurno oglasiti o ovoj temi.

Povratak u pretpristupne fondove

Dalija Orešković i njezin START vjerojatno bi nas vratili u pretpristupne fondove i IPA I komponentu (to je ona koja se bavi borbom protiv korupcije i slično) jer su žestoki napadi protiv HDZ-a i Vlade jedino čime se bave. Bilo bi pravo osvježenje čuti Daliju i njezinu ekipu kako izgovaraju nešto konstruktivno ili da, na primjer, iznesu svoj prijedlog u što bi se to u sljedećem programskom razdoblju u Hrvatskoj moglo ulagati.

Milan Bandić i njegova 365 ekipa toliko rade da ne stignu razmišljati o novom programskom razdoblju pa se o tome i ne očituju. Ako nastave ovim tempom, mogli bi pojesti sve EU fondove kao što je, jednom prilikom, gradonačelnik najavio da će pojesti sav snijeg u Zagrebu. Ako se to dogodi, drugi će ostati bez novca pa moramo paziti da Milan i ekipa budu propisno nahranjeni tijekom cijelog ovog i u sljedećem programskom razdoblju.

Šteta, velika šteta

Nažalost, zasad se niti jedna lista i niti jedan kandidati nisu ozbiljnije proslavili programskim temama vezanim uz EU fondove što je prava šteta jer će upravo EU proračun biti jedna od ključnih tema nadolazeće financijske perspektive i bit će jako važno u Uniji imati predstavnike koji razumiju kako ovi dogovori funkcioniraju i koji su sposobni izlobirati da Hrvatska ima povoljniji tretman od drugih država članica koje dulji niz godina od nas uživaju pogodnosti EU fondova.

Nažalost, u Hrvatskoj je, kao i uvijek, bitka za fotelje u prvom planu, a sve su ostalo nebitne nijanse. Tako i milijarde eura koje su ponekad jedini izvor financiranja vašeg vodovoda, škole, poljoprivrednog gospodarstva, ceste ili nekog drugog projekta.