Piše povjerenik Valdis Dombrovskis: Zalaganje za europske građane i poduzeća u vrijeme krize

Autor:

  • Valdis Dombrovskis

28.03.2020.

Zagreb, 291018.
Predstavnistvo Europske komisije u Hrvatskoj organiziralo je dijalog sa studentima na Ekonomskom fakultetu, na kojemu su govorili potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju trzista kapitala Valdis Domborvskis i ministar financija Zdravko Maric.
Na fotografiji: Valdis Domborvskis i Zdravko Maric.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Europski povjerenik za ekonomiju i hrvatski ministar financija Zdravko Marić

Tijekom cijele ljudske povijesti javljale su se pandemije. Ova pandemija se proširila nevjerojatnom brzinom, predstavlja snažan udar na europska i globalna gospodarstva. Proglašeno je izvanredno stanje javnog zdravlja.

Epidemija koronavirusa  ima brojne ozbiljne društvene posljedice, iznimno negativno utječe na život ljudi, na poduzeća svih veličina i na gospodarski rast.

Poduzeća diljem Europe nailaze na poteškoće. Neka se bore za  opstanak. Mnogi su prisiljeni otpustiti osoblje ili skratiti radno vrijeme, čime se smanjuju prihodi zaposlenika.

Čak i ako uspijemo usporiti širenje virusa, nešto što svi priželjkujemo, gospodarskoj aktivnosti trebat će vremena za oporavak.

Mnogi su sektori pogođeni. Prijevoz i turizam, ugostiteljstvo i maloprodaja bili su među prvima, no gubitak poslovnog povjerenja prisutan je u svim sektorima. Pogođeni su deseci milijuna radnika.

Ova iznimna vremena zahtijevaju iznimnu solidarnost i potporu.

Brzo reagiramo kako bismo ublažili posljedice.

Naši su prioriteti osigurati da europski zdravstveni sustavi imaju na raspolaganju sve potrebne resurse, opremu i financijska sredstva, da su pogođena poduzeća likvidna i nastavljaju s poslovanjem te da su zaštićena radna mjesta i prihodi radnika te samozaposlenih osoba.

Zahvaljujući potpunoj fleksibilnosti fiskalnih pravila EU-a pružamo potporu nacionalnim vladama pri odlučnom djelovanju u borbi protiv socioekonomskih učinaka. Aktivirali smo opću klauzulu o odstupanju u okviru Pakta o stabilnosti i rastu kako bi nacionalna tijela mogla učiniti sve što je u njihovoj moći i pružiti potporu zdravstvenim sustavima, poduzećima i radnicima.

Velik broj nacionalnih tijela to već i radi. Mjere fiskalne potpore na nacionalnoj razini sada iznose oko 2,2 % BDP-a EU-27, a za potporu likvidnosti iznose 13,7 % BDP-a EU-a.

Kad je riječ o zdravlju, usredotočeni smo na slanje medicinske opreme tamo gdje je najpotrebnija zajedničkom kupnjom i održavanjem slobodnog protoka roba na tržištu. Financiramo i istraživanje za razvoj cjepiva.

Kako bi naša pogođena poduzeća nastavila s poslovanjem i očuvala proizvodne kapacitete, Europska komisija radi u svim područjima kako bi im osigurala trenutačnu novčanu pomoć.

To podrazumijeva potpunu i fleksibilnu uporabu proračuna EU-a za potporu poduzećima i radnicima, pri čemu je naglasak na likvidnosti malih i srednjih poduzeća.

U okviru naše Investicijske inicijative za odgovor na koronavirus 37 milijardi eura namijenjeno je za odgovor na krizu u zdravstvenim sustavima, mala i srednja poduzeća, radnike i ranjive dijelove gospodarstava, čemu treba pridodati i 28 milijardi eura neodijeljenih sredstava EU-a.

U skladu s time izmijenjena su pravila o strukturnim fondovima kako bi nacionalne vlade mogle fleksibilno raspolagati tim sredstvima.

Nakon toga, uz pomoć jamstava EU-a, Europski investicijski fond moći će potaknuti banke da osiguraju likvidnost. Time bi se trebalo osigurati otprilike 8 milijardi eura za najmanje 100 000 malih i srednjih poduzeća. Europska investicijska banka oslobodit će dodatnih 20 milijardi eura za zajmove za obrtni kapital za mala i srednja poduzeća.

Ukupno gledajući, financiranje na razini EU-a ukupno iznosi otprilike 93 milijardi eura i radimo na dodatnom povećanju tog iznosa.

Postojećim dužnicima pogođenim epidemijom virusa omogućit će se privremena odgoda otplate kredita kako bi se smanjio pritisak na financije.

Također, aktivirali smo privremeni okvir za državne potpore ili nacionalne subvencije kako bismo osigurali da poduzeća bez obzira na veličinu imaju pristup likvidnosti koja im je potrebna za rad i očuvanje broja radnih mjesta.

To bi se moglo ostvariti u obliku izravnih bespovratnih sredstava, povratnih predujmova ili poreznih olakšica, državnih jamstava za zajmove koje poduzeća preuzimaju od banaka i subvencioniranih javnih kredita za poduzeća.

Banke imaju ključnu ulogu u pružanju potpore realnom gospodarstvu osiguravanjem likvidnosti za poduzeća. Europska središnja banka poduzela je mjere s najavom programa hitne kupnje zbog pandemije. Taj privremeni program kupnje vrijednosnih papira u iznosu od 750 milijardi eura pomoći će svim državama članicama da iskoriste povoljne uvjete financiranja koji bi im omogućili ublažavanje šoka.

Kad je riječ o radnim mjestima, pandemija je naglasila potrebu za potpunom europskom solidarnošću, kao i fleksibilnim, ali koordiniranim odgovorom.

Pomoći ćemo ministrima financija EU-a u radu na daljnjim mjerama za upravljanje našim gospodarstvima. Istražit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju te ćemo za sve buduće mjere tražiti potpuno političko sudjelovanje. Pomoći ćemo i u razvoju koordinirane izlazne strategije za gospodarski oporavak nakon pada broja zaraženih.

Prije svega, ključni su europska solidarnost, suradnja i jedinstvo.

Nastavit ćemo odlučno i zajednički djelovati.

Tagovi/Tags: