Ponavlja se natječaj otkazan zbog 'najbržeg prsta', ovaj put ocjenjivat će se kvaliteta

Autor:

27.09.2018.

Zagreb, 050718.
Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.
Mario Musa predsjednik uprave Hrvatske lutrije
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac

Na ponovljenom natječaju za male i srednje poduzetnike za primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije - čija je prva verzija pod pritiskom javnosti ljetos bila poništena - bespovratne EU potpore neće se dodjeljivati po principu “najbržeg prsta” nego isključivo prema broju prikupljenih bodova, a pravila za bodovanje su u bitnome izmijenjena i usklađena sa savjetima poduzetničkih udruga i konzultanata, proizlazi iz uputa koje su objavljene na stranici eSavjetovanje.

Ukupno će na ovom natječaju, koji se očekuje u drugoj polovici listopada, biti dodijeljeno čak 200 milijuna kuna. U prvoj verziji bilo je predviđeno samo 53 milijuna kuna, a navala je bila takva da je u 35 sekundi po objavi sustav sve obustavio jer je iznos projektnih prijava premašio 200 posto ukupne alokacije.

Što se novih kriterija za bodovanje tiče, tvrtke sa sjedištem u manje razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave više neće samo zbog lokacije automatski dobivati više bodova od ostalih.

„Smatramo ovakav prijedlog bodovanja iznimno bitnim jer je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova napokon odstupilo od svog pravila da 20 posto bodova ide projektima prema kriteriju nerazvijenosti. To je posebno važno zbog svih natječaja koji tek dolaze, posebno onih za istraživanje, razvoj i inovacije“, naglašava Tajana Barančić, konzultantica i predsjednica Udruge nezavisnih izvoznika softvera (CISEx).

Analiziravši sve kriterije, ona ocjenjuje kako je sada daleko veći naglasak u bodovanju stavljen na kriterij “vrijednost za novac” u koji ulazi i iznos povećanja prihoda te broja novih radnih mjesta koji se ostvaruje projektom. U prethodnom natječaju je, kako su naglašavali konzultanti i poduzetnici, među ostalim bio problem što su jednaki broj bodova dobivali projekti kojima se povećavao prihod za samo nekoliko tisuća kuna i oni kojima se povećavao prihod za nekoliko milijuna kuna.

Tvrtke iz manje razvijenih jedinica lokalne i regionalne samouprave će, dobiju li na natječaju dovoljan broj bodova, po projektu ipak dobivati više novca nego one iz razvijenijih. Primjerice, ako je tvrtka iz Vukovara, ona će dobiti potporu od 80 posto vrijednosti projekta, a ona iz Zagreba maksimalno 65 posto. Najniži iznos potpore po projektu u sklopu ovog poziva bit će 80 tisuća kuna, a najviši milijun kuna.

„Sada nam preostaje da se nadamo da će se Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva ekipirati i organizirati kod evaluacije prijava, pa da poduzetnici neće čekati rezultate natječaja godinu dana ili duže“, kaže Tajana Barančić. Kako procjenjuje, prosječna vrijednost projekata bit će oko 400 tisuća kuna, što znači da će novca biti za oko 500 tvrtki.