Povjerenica Ferreira: "Prijedlog Europske komisije za kohezijsku politiku je prihvatljiv"

Autor:

  • Hina,
  • Tea Trubić Macan

04.02.2020.

Portugal's Prime Minister Antonio Costa (R) and Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic hold a joint press conference at the
CARLOS COSTA / AFP

Portugalski premijer Antonio Costa i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković tijekom konferencije za novinare nakon summita Prijatelja kohezije u portugalskom gradu Beja

Elisa Ferreira, portugalska povjerenica EU zadužena za kohezijsku politiku i reforme, izjavila je da Europska komisija u reformi proračuna neće promijeniti sredstva namijenjena za kohezijsku politiku tijekom razdoblja od 2021. do 2027. godine, dodavši da se nada kako će pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru biti finalizirani tijekom hrvatskog predsjedanja EU.

- Imamo visoka očekivanja od hrvatskog predsjedanja Vijećem. Nadam se da će pregovori o budućem proračunu biti finalizirani do kraja njihova mandata – kazala je povjerenica Ferreira u razgovoru s novinarima HINA-e nakon Foruma gradova koji se krajem prošlog tjedna održao u Portu.

Ovoga se vikenda u Portugalu održao i sastanak Prijatelja kohezije, zajednice država članica koje uvelike ovise o kohezijskoj politici EU. Na poziv portugalskog premijera Antonija Coste, u gradu Baji su se okupili državnici Bugarske, Cipra, Češke, Estonije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Malte, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, kako bi pronašli kompromisno rješenje uoči summita Europskog vijeća predviđenog za 20. veljače.

Sredstva za kohezijsku politiku mogla bi biti smanjena za čak 10 posto u odnosu na postotak u dosadašnjem Višegodišnjem proračunu, zbog čega bi Hrvatska mogla dobiti 6 posto manje sredstava tijekom narednih 7 godina.

Europska unija trenutno je podijeljena na dva tabora: tzv. neto uplatiteljice “stare” Europe koje smatraju da bi 'manja Unija trebala imati i manji proračun' te korisnice proračunskih sredstava koje se zalažu za veći proračun nakon Brexita.

- Niti jedna država članica ne bi smjela patiti zbog disproporcionalnog smanjenja kohezijskih sredstava u novome proračunu – stoji u zajedničkoj deklaraciji koju je 15 od ukupno 17 država sudionica summita ovoga vikenda potpisalo.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno predsjeda Vijećem EU, i kao takva promovira politiku neutralnog posrednika, nije mogla potpisati deklaraciju koja zauzima jasan stav po pitanju proračunske politike.

Povjerenica Ferreira državama članicama Prijatelja kohezije sugerirala je da sačuvaju zajedništvo u pregovorima te da fondove EU koriste na efikasniji način.

Zajedničku deklaraciju Prijatelja kohezije možete pročitati ovdje.