Splitska srednja škola korištenjem fondova EU uložila u svoje nastavnike i radnike

Autor:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

18.09.2018.

Split, 131115.
Projekt za rekunstrukciju i nadogradnju Turisticko ugostiteljske skole.
Na fotografiji: Ravnatelj Ivo Bilic.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / CROPIX

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, Ivo Bilić

Turističko-ugostiteljska škola Split dobila je status Regionalnog centra kompetencije zbog svog bogatog iskustva s projektima vezanim uz Europsku uniju i fondove EU.

Projekt vrijedan 12 milijuna eura predviđa nadogradnju postojeće školske zgrade. Naime, osim što projekt predviđa rekonstrukciju sadašnje zgrade škole, uskoro bi se u njezinom produžetku trebao izgraditi hotel s 22 sobe, 3 restorana i slastičarnicom. Osim spomenutog projekta, škola je proslavila završetak provedbe jednog Erasmus projekta ugovaranjem drugog u istoj branši. Riječ je o projektu FIT4WORK vrijednog oko 2 milijuna kuna, koji se odnosi na osposobljavanje ranjivih skupina. Tim će projektom splitska Turističko-ugostiteljska škola postati poligon za izvođenje kurikuluma baziranog na kontroliranoj praktičnoj nastavi koja za cilj ima unaprijediti stručnost nastavnika svih škola koje su uključene u ovaj projekt, ali i zaposlenika hotelijerske i turističke industrije. Prema bodovanju Mreže regionalnih centara kompetentnosti, splitska se škola dokazala kao najuspješnija strukovna škola u Hrvatskoj.

Unatoč tome što se očekivalo da bi projekt u cijelosti trebao biti financiran iz fondova EU, prema posljednjim saznanjima očekuje se da će Europska unija podmiriti trošak od oko 30 milijuna kuna, zbog ograničenih sredstava koja su predviđena za Centre kompetencija svih prioritetnih sektora. Za 25 centara kompetencije koji potječu iz 5 sektora, predviđen je ukupni iznos od 563 milijuna kuna. Razliku u financiranju će, kako nam pojašnjava ravnatelj škole Ivo Bilić, morati premostiti.

- Partner nam je županija za koju sam siguran da će nam pomoći u skladu sa svojim mogućnostima. Osim toga, smještajni je objekt zamišljen kao profitabilan, pa bi i to moglo poslužiti kao jedno od rješenja. Prema napisanom Razvojnom planu, projekt se može izvoditi samo u jednoj fazi, stoga smo dužni pronaći rješenje. Međutim, nikako nećemo odustati. U najoptimističnijoj verziji, gradnja bi trebala početi u ljeto 2019. godine, a prema tom bi izračunu trebala završiti najkasnije do 2021. godine. Provedba drugog dijela projekta, kojeg kolokvijalno zovemo 'soft projekt' trajat će do 2023. godine, a odnos se na sveobuhvatno unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu. U tom dijelu projekta, razvijat će se inovativni oblici podučavanja, unaprijedit će se kapaciteti strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, a izrađivat će se novi kurikulumi za deficitarna zanimanja - pojašnjava ravnatelj Bilić.

Split, 131115.
Projekt za rekunstrukciju i nadogradnju Turisticko ugostiteljske skole.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / CROPIX

Projekt za rekonstrukciju i nadogradnju Turističko-ugostiteljske škole u Splitu

 

Time će splitska obrtnička škola službeno postati centrom strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

- Poseban će fokus biti stavljen na učenike s teškoćama u razvoju. Školsku ćemo kantinu prilagoditi njihovim potrebama kako bi mogli obavljati svakodnevne i rutinske poslove bez poteškoće. Nakon što ih adekvatno educiramo, bit će spremni uključiti se na tržište rada, pa ćemo time postići višestruke učinke - objašnjava ravnatelj.

Kroz Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, bit će objedinjeni svi mali projekti koji su se do sada razvili na ovome području.

- Rezultati projekta će široj javnosti biti vidljivi zbog gradnje objekata. Međutim, to nije suština ovog projekta, nego će njegov najbitniji rezultat biti podizanje kapaciteta naših strukovnih nastavnika - izjavio je Bilić.

Riječ je o školi koja se ističe u tome da ima odlično razvijeno obrazovanje odraslih.

- Naša škola ima između 300 i 400 polaznika godišnje, što je značajna brojka. Usporedbe radi, škola ima oko 650 redovnih učenika - pojasnio je ravnatelj dodavši da se nada da će se kroz nekoliko godina broj učenika i polaznika obrazovanja odraslih izjednačiti.

Partneri Turističko-ugostiteljskoj školi u ovom projektu su definirani u Razvojnom planu škole za petogodišnje razdoblje.

 

- Veseli nas istaknuti da zahvaljujući tradiciji cjeloživotnog učenja, teritorijalnoj pozicioniranosti grada i izvanrednim turističkim rezultatima, imamo podršku čak 21 strukovne škole iz 3 hrvatske županije, od kojih je čak 16 škola iz sektora turizma i ugostiteljstva - nabraja ravnatelj brojne partnere na projektu.

Osim lokalnih poduzeća i škola, partneri na projektu su i četiri fakulteta te visoke škole i stručni studij.

Projekt FIT4WORK još je jedan projekt kojeg škola trenutno provodi.

- Cilj ovog projekta je povećanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja ranjivih skupina kroz inovativan pristup i praktično osposobljavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva. Projektom se predviđa kroz pet programa osposobiti 50 osoba s invaliditetom, osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine. Također, u sklopu projekta je razvijena još jedna e-platforma za učenje koju nam je napravila splitska IT tvrtka Minas - pojašnjava Ivo Bilić.

Projekt je vrijedan oko 2 milijuna kuna, a njegov se završetak predviđa za jesen 2019. godine.

- Ovaj je projekt planski osmišljen zato što smo željeli povezati što više osoba s invaliditetom s gospodarstvom - istaknuo je ravnatelj dodavši da je projekt trenutno u fazi osposobljavanja nastavnika.

Splitska Turističko-ugostiteljska škola upravo je dovršila jedan Erasmus projekt istovremeno započevši drugi. Riječ je o učenju engleskog jezika putem strukovnih sadržaja. Projekt naziva English for Hospitality vrijedan je više od 70.000 eura, a u njega je uključeno šest partnerskih škola iz različitih država.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version