Sredstva Fonda za poštenu tranziciju moći će koristiti samo dvije hrvatske županije

Autor:

  • Tea Trubić Macan

27.02.2020.

European Commission Vice-President in charge of the Euro, Social Dialogue, Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union Valdis Dombrovskis (L) and Croatian Finance Minister Zdravko Maric attends a press conference during a Ecofin Council meeting at the EU headquarters in Brussels on February 18, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i hrvatski ministar financija Zdravko Marić

Elisa Ferreira, povjerenica Europske komisije zadužena za kohezijsku politiku, tijekom jučerašnjeg je dana predstavila prijedlog regija koje će moći aplicirati za korištenje 7,5 milijardi eura sredstva raspoloživa u sklopu Fonda za poštenu tranziciju.

Iako je svih 27 zemalja EU omogućeno sudjelovanje u raspodjeli novca namijenjenog “pravednoj ekološkoj tranziciji”, nekim članicama namijenjeno je osjetno više sredstava nego drugima.

Naime, samo dvije hrvatske regije, Sisačko-moslavačka i Istarska županija, moći će koristiti raspoloživa sredstva, dok će gotovo trećina ukupnog iznosa fonda biti namijenjena samo – Poljskoj.

Varšava je na summitu Europskoga vijeća uložila veto na prijedlog nulte emisije ispušnih plinova do 2050. godine, tako da Komisija izdašnim investicijama, čini se, pokušava kupiti suglasnost Poljske u novom proračunu EU. Charles Michel bi od Varšave mogao zatražiti veći angažman u borbi protiv klimatskih promjena, a zauzvrat bi im mogao ponuditi više od 2 milijarde eura za otvaranje novih 78,000 “zelenih” radnih mjesta.

 

Njemačka je, kao neto uplatiteljica u proračun EU, jedna od država na samome vrhu postotka kojeg će imati na raspolaganju u sklopu fonda. Ako ovaj prijedlog bude usvojen, 18 njemačkih regija većinom iz bivše Istočne Njemačke moći će iskoristiti čak 877 milijuna eura za otvaranje 18,000 “zelenih” radnih mjesta. Cilj takve mjere na istoku zemlje je smanjiti ovisnost o ugljenu.

S druge strane, samo dvije talijanske regije moći će aplicirati za sredstva Fonda, a na raspolaganju će im biti samo 364 milijuna eura za unaprjeđenje energetske učinkovitosti. Također, najmanja država EU, Malta, na raspolaganje će dobiti samo 8 milijuna eura koje će prema smjernicama Europske komisije trebati uložiti u smanjenje zagađenja zraka pri transportu.

Povjerenik Europske komisije Valdis Dombrovskis apelirao je na članice da u što skorijem roku, do kraja ožujka, predaju svoje prijave za korištenje fonda kako bi im Bruxelles mogao pomoći da iskoriste maksimum od onoga što im stoji na raspolaganju.

Međutim, u zraku ostaje pitanje kako će se alocirati sredstva fonda Višegodišnjeg financijskog okvira EU, koji je još uvijek svjetlosnim godinama daleko od dogovorenog.