Svečano otvorenje Centra za detektore, senzore i elektroniku

Autor:

05.12.2018.

Zagreb, 051218.
Institut Rudjer Boskovic.
Predstavljanje rezultata strukturnog projekta Sinergijom do izvrsnosti u istrazivanju i razvoju detektora, senzora i elektronike u sklopu kojeg se otvorio Centar za detektore, senzore i elektroniku. Na fotografiji: ministrica Blazenka Divjak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu danas je svečano otvoren Centar za detektore, senzore i elektroniku (CDSE).

Taj je centar rezultat prvog uspješno završenog projekta u našoj državi koji je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u provedbi Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Riječ je o 1,5 milijun kuna vrijednom projektu 'Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike' koji je potpisan i dovršen u rekordnom vremenu.

- Posebno mi je zadovoljstvo što su, zahvaljujući pojačanom angažmanu članova projektnog tima i institutskih službi te partnera u MZO-u i SAFU-u sve projektne aktivnosti uspješno su izvršene u roku kraćem od šest mjeseci, iako je za projekt bilo planirano trajanje od osamnaest mjeseci – istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. David M. Smith.

Primarni cilj projekta 'Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike' bio je da u sinergiji sa 2,5 milijuna eura vrijednim projektom PaRaDeSEC (financiranim u sklopu programa OBZOR 2020), unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike.

- Završetak formalnog procesa osnivanja CDSE-a i početka njegovog rada u obnovljenim laboratorijskim prostorima koji su opremljeni suvremenom znanstvenom opremom podići će razinu istraživanja na IRB-u i omogućiti da se na najbolji način iskoristi znanje i ekspertiza inozemnih stručnjaka zaposlenih na projektu PaRaDeSEC, te pokrenu novi smjerovi istraživanja na IRB-u - rekao je dr. Neven Soić, voditelj projekta.

Svečanom predstavljanju rezultata projekta i otvaranju Centra prisustvovala je i ministrica znanosti Blaženka Divjak.

- Ovaj projekt pokazuje da znanost nije sama sebi svrha nego ima i presudnu ulogu u razvoju gospodarstva i društva. Razlika između onih uspješnih ekonomija koje imaju šansu u doba četvrte industrijske revolucije i onih koje gube tempo i bitku je baš u tome koliko su uspjele angažirati sve svoje kapacitete u znanosti povezanoj s gospodarstvom i naravno obrazovanju – istakla je ministrica Divjak.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić istaknuo je kako našu najveću znanstvenu kuća iduće godine očekuje kapitalnu investiciju od 72 milijuna eura kroz projekt 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu'.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version