Vijeće EU donijelo paket mjera za izvanredne situacije u slučaju Brexita bez sporazuma

Autor:

  • Tea Trubić

09.07.2019.

British Union Jack flags are seen on the desks of Members of the Brexit Party during a debate on the last European summit, at the European Parliament in Strasbourg, France, July 4, 2019. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / REUTERS

Britanske zastave na mjestima zastupnika stranke Brexit tijekom prve plenarne sjednice devetog saziva Europskog parlamenta

Europska unija će omogućiti Ujedinjenoj Kraljevini da nastavi koristiti njezina sredstva onim projektima koji su potpisani prije napuštanja Unije, čak i u slučaju Brexita bez dogovora, odlučeno je danas na sastanku Vijeća EU nakon što je usvojen paket mjera za izvanredne situacije u vezi s izvršenjem i financiranjem proračuna EU za 2019. godinu.

Glavna zadaća te mjere bila je ublažiti učinak na financiranje ključnih resora poput istraživanja i poljoprivrede.

Europski parlament je dao svoju suglasnost s tim okvirom za izvanredne situacije još tijekom posljednje plenarne sjednice osmog saziva u travnju 2019.

- Scenarijem bez dogovora ne utječe se na osnovno načelo da bi 27 država članica EU trebale nastaviti poštivati financijske obveze koje su zajedno preuzele – izjavio je finski ministar financija Mika Lintila, države koja trenutno predsjeda Vijećem EU.

U skladu s dogovorenim odredbama, Ujedinjena Kraljevina bi morala u pismenom obliku potvrditi da će doprinijeti financiranju proračuna EU za 2019. godinu, kako je i bilo doneseno. Okvir za izvanredne situacije prestao bi se primjenjivati ako Ujedinjena Kraljevina prestane s plaćanjem ili ako su prilikom kontrola i revizija uočeni znatni nedostaci.

Usvojenim mjerama želi se postići da relativni udjeli 27 država članica EU u financiranju proračuna za 2019. ostanu nepromijenjeni neovisno o tome tko će zamijeniti Theresu May na čelu britanske vlade.