Kojim su se izaslanstvima pridružili naši zastupnici? Ressler fokusiran na Kinu, Matić na Arapski poluotok, a najviše zastupnika i dalje bira BiH

Autor:

  • Tea Trubić

24.07.2019.

Goran Mehkek, Boris Kovacev, Damjan Tadic, Zeljko Tutnjevic / CROPIX

Dubravka Šuica, Karlo Ressler, Ruža Tomašić, Tonino Picula

Događaje na prošlotjednoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu gotovo u potpunosti je zasjenilo glasanje o povjerenju Ursuli von der Leyen, koje je do samoga kraja bilo vrlo neizvjesno.

No, na toj su plenarnoj sjednici definirana i izaslanstva u kojima će zastupnici devetog saziva Parlamenta biti uključeni narednih pet godina.

Izaslanstva su ključna službena tijela Europskog parlamenta zadužena za razvijanje međunarodnih odnosa i parlamentarne diplomacije. I deveti saziv Parlamenta EU imat će 44 izaslanstava, a njihova će glavna zadaća biti njegovanje bilateralnih odnosa i razmjenjivanje informacija s drugim zemljama, regijama i organizacijama.

Biljana Borzan (SDP, S&D) će narednih pet godina biti stalna članica Izaslanstva za odnose s državama južne Azije. S obzirom na to da je zastupnica Borzan u ovom sazivu htjela biti više uključena u odnose s Kinom i Japanom, države južne Azije su odlično kompromisno rješenje. Prema prvim informacijama objavljenima nakon plenarne sjednice u srijedu, Borzan je bila zapisana i za izaslanstvo za Afganistan.

- Bila je riječ o grešci koja je odmah ispravljena. Već u četvrtak ujutro je potpredsjednica parlamenta McGuinnes tijekom čitanja naglasila da se radilo o pogrešci – objasnila je zastupnica Borzan Euractivu.

Kinu je odabrao i novi hrvatski europarlamentarac iz redova HDZ-a Karlo Ressler.

-Hrvatska je u posljednje tri godine otvorila novu fazu suradnje s Kinom, najmnogoljudnijom zemljom svijeta i drugim najvećim gospodarstvom. Zbog toga ću se kroz posebno parlamentarno izaslanstvo posvetiti iznimno važnim, ali i osjetljivim odnosima EU i Kine, koja postaje sve snažniji globalni igrač – zaključio je Ressler, dodavši da će kao zamjenski član sljedećih pet godina biti uključen i u Izaslanstvu za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije, koja je također od ključnog strateškog interesa za Hrvatsku.

Strateški je interes bio na umu i još jednog novog hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu. Jedini hrvatski liberal u Bruxellesu, Valter Flego (IDS, Obnovimo Europu!) bit će stalni član Izaslanstva za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore te zamjenik u odboru za pridruživanje EU i Srbije.

- Izuzetno je važno da u Hrvatskoj kontinuirano radimo na projektu mira, a jedan od prioriteta bi trebao biti da zemlje našega susjedstva što prije zadovolje kriterije i uđu u Europsku uniju. Crna Gora je najdalje otišla i najbliže je punopravnom članstvu, pa ću se narednih pet godina aktivno boriti da što prije napreduje i uđe u europsku obitelj – izjavio je Flego napomenuvši da se ove jeseni planira i kandidirati za neku od vodećih funkcija u sklopu tog izaslanstva.

U radu europarlamentarnih izaslanstava prvi će put sudjelovati i zastupnici Predrag Fred Matić (SDP, S&D) te Tomislav Sokol (HDZ, EPP). Matić će kao stalni član Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom promicati interese europskih zemalja u toj naftom bogatoj i nestabilnoj regiji, dok će Sokol biti fokusiran na Mediteran. HDZ-ovac će, s druge strane, biti zamjenski član u Izaslanstvu za odnose s Turskom, nesuđenom članicom EU.

- Riječ je o strateški bitnim zemljama za Hrvatsku - izjavio je Sokol na konferenciji za novinare nakon plenarne sjednice u Strasbourgu.

Tonino Picula (SDP, S&D), Dubravka Šuica (HDZ, EPP), Željana Zovko (HDZ, EPP) i Ruža Tomašić (HKS, ECR) bit će stalni članovi Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom.

- Bosni i Hercegovini treba netko iz Europe da im pomogne zadovoljiti kriterije i ući u EU. Kršćanstvo je jedno od temeljnih vrijednosti EU, a kršćanski je pomoći nekome u nevolji, neovisno o tome koje je vjeroispovijesti - izjavila je zastupnica konzervativaca Ruža Tomašić na konferenciji za novinare nakon plenarne sjednice u Strasbourgu.

Picula će kao zamjenski član sudjelovati i na sastancima Izaslanstva Euronesta, parlamentarne skupštine koja promiče suradnju s državama poput Ukrajine, Armenije, Azerbajdžana i Gruzije.

S obzirom na to da su zastupnici Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić (nezavisni) poznati po tome da ne odgovaraju na novinarska pitanja, od njih nije bilo moguće dobiti objašnjenje zašto su odabrali Izaslanstvo za odnose s Rusijom kao prioritet ovog mandata. Kolakušić će biti stalno angažiran na odnosima između EU i Moldavije, a tek zamjenski za Rusiju, dok će Sinčić biti primarno fokusiran na odnose Bruxellesa i Kremlja, a kao zamjenski će član biti angažiran u Izaslanstvu za odnose s Indijom.